Κορωνοϊός στην Κύπρο: Επιστρατεύουν εκτάκτως τα «rapid test»

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Επιστρατεύουν εκτάκτως τα «rapid test»

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο, την ώρα που η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική σε μια προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου. 

Από την αρχή της πανδημίας η στρατηγική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: πολλά τεστ, έγκαιρη ιχνηλάτηση και τήρηση των πρωτόκολλων. Τις τελευταίες δύο κυρίως εβδομάδες οι δύο εξ αυτών, η έγκαιρη ιχνηλάτηση και η τήρηση των πρωτοκόλλων, δέχονται ισχυρό πλήγμα, με το Υπουργείο Υγείας να ψάχνει για άμεσες λύσεις.

Εστιάζουν στους ευπαθείς

Από την αρχή της δεύτερης έξαρσης της πανδημίας γίνεται λόγος για μη τήρηση των πρωτοκόλλων και εφησυχασμό, ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων συρροών μόλυνσης. Εξαιτίας αυτών από τις αρχές Οκτωβρίου παρατηρούνται προβλήματα στη διαδικασία ιχνηλάτησης, με το υπεύθυνο τμήμα να μην προλαβαίνει λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας να ιχνηλατεί επαφές. Με βάση τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, την περασμένη Πέμπτη δηλώθηκαν πέραν των 2.500 στενών επαφών από 104 άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό, συνεπώς η ομάδα ιχνηλάτησης είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει και να λάβει αμέσως δείγμα από όλες τις επαφές. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αλλαγή στρατηγικής στη διαδικασία, η οποία πλέον θα εστιάζει πρώτα στις ευπαθείς ομάδες, ενώ στη διαδικασία θα ενταχθούν και τα «rapid test». Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο «Π», εντός της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία προσφορών για την αγορά 200.000 τεστ, γνωστά και ως «rapid test», τα οποία δίνουν αποτέλεσμα εντός 20 λεπτών.

Τεστ αντισωμάτων

Τα εν λόγω τεστ δεν έχουν το ίδιο ποσοστό ακρίβειας με τα τεστ κορωνοϊού PCR, αλλά μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να δώσουν αποτέλεσμα, συνεπώς επιτυγχάνεται σε πραγματικό σχεδόν χρόνο η καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου. Πρόκειται για τεστ αντισωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται και στη διαδικασία παρασκευής των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 και σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο αποτελούν πολύτιμο εργαλείο που, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, βοηθά στην άμεση αναγνώριση ατόμων με και χωρίς συμπτώματα που είναι πιο πιθανό να είναι ενεργά μολυσματικά, και που θα πρέπει να απομονωθούν αμέσως για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Ετοιμάζονται για τοπικό lockdown

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, το 70% των κρουσμάτων που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες αφορούν την επαρχία Λεμεσού. Πέραν των μέτρων που εφαρμόστηκαν από χθες σε όλες τις επαρχίες, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των 10 ατόμων ανά οικία, στη Λεμεσό επιβλήθηκε και το κλείσιμο των χώρων εστίασης από τις 10:30 το βράδυ. Παράλληλα, έγιναν συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας μετά τις 11:30 το βράδυ. Η κατάσταση στην επαρχία βρίσκεται εκτός ελέγχου, με πηγές να αναφέρουν ότι σε περίπτωση που εντός των επόμενων 1-2 ημερών δεν υπάρξει βελτίωση τότε αναγκαστικά θα επιβληθεί τοπικό lockdown. Ο λόγος που δεν εφαρμόστηκε ήδη τοπικό lockdown στη Λεμεσό είναι επειδή η Αστυνομία δεν ήταν έτοιμη για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο και έτσι δόθηκε περιθώριο 2-3 ημερών στην τοπική Αστυνομία να προετοιμαστεί, αλλά και στους κατοίκους να συμμορφωθούν. Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τη Λεμεσό, καθώς δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί τοπικό lockdown και σε άλλες επαρχίες.

Πάνω από 800 κρούσματα κατά τον μήνα Οκτώβριο

Χθες ανακοινώθηκαν 63 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ύστερα από διεκπεραίωση 3.688 εργαστηριακών ελέγχων. Το 1/3 των εργαστηριακών εξετάσεων αφορούν το πρόγραμμα δειγματοληψιών που διενεργείται στα αεροδρόμια, από όπου προέκυψαν 5 θετικά περιστατικά, ενώ τα υπόλοιπα 57 προέκυψαν ύστερα από 2.300 εργαστηριακούς ελέγχους. Από τα 57 τα 22 προήλθαν από τη διαδικασία ιχνηλάτησης και τα 27 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα κρούσματα που σχετίζονται με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης καταγράφηκαν ύστερα από λήψη 380 δειγμάτων, συνεπώς 1 στα 17 άτομα που δηλώθηκαν ως επαφές ήταν θετικά στον ιό. Κατά την περίοδο του Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 863 κρούσματα εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν εγχώρια μετάδοση και σχετίζονται με την επαρχία Λεμεσού.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ