Συναγερμός στην Κύπρο: Καθολική πλέον η διασπορά του ιού

Συναγερμός στην Κύπρο: Καθολική πλέον η διασπορά του ιού

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν επιστήμονες και υπουργείο Υγείας την εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο, ενώ η σημερινή και η αυριανή ημέρα, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές, αφού όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι, τα δύο αυτά εικοσιτετράωρα αναμένεται να διαφανεί το κατά πόσον τα αρχικά μέτρα που λήφθηκαν στην Επαρχία της Λεμεσού θα αρχίσουν να αποδίδουν ή όχι.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι πλέον, τουλάχιστον σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές του νησιού και κυρίως στη Λεμεσό, δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς η μετάδοση του ιού θεωρείται εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ως γενικευμένη. Δηλαδή, από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχει διαπιστωθεί ότι πολλές από τις αλυσίδες που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα, είχαν προχωρήσει σε διάφορες και διαφορετικές εστίες μετάδοσης του ιού, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να εντοπιστεί, ούτε η αρχική πηγή μόλυνσης, αλλά ούτε και το τέλος της αλυσίδας.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής πραγματοποιούν σήμερα σύσκεψη, με στόχο να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν σε εκτίμηση της κατάστασης. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες, ύστερα από οδηγίες του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ετοιμάζουν έγγραφο εισηγήσεων για μέτρα τα οποία αναμένεται ότι θα εφαρμοστούν, αναλόγως επιδημιολογικών δεδομένων βεβαίως, σε παγκύπρια βάση και θα έχουν μακροχρόνιο χαρακτήρα (μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021). Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό στον αριθμό των συναθροίσεων, μείωση του αριθμού των παρευρισκομένων σε διάφορες εκδηλώσεις κ.λπ. Τα μέτρα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αφού κρίνεται απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι μια ενδεχόμενη ύφεση στην πανδημία, δεν θα μετατραπεί στη συνέχεια σε μια νέα, ίσως μεγαλύτερη έξαρση.

Σημαντικό δείκτη για τους επιστήμονες αποτελούν, όπως τονίστηκε αρκετές φορές, και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Τις τελευταίες τρεις μέρες και ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία την περασμένη εβδομάδα κυμαινόταν μεταξύ 20-25, από την Παρασκευή καταγράφεται και πάλι σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση. Χθες, στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, βρίσκονταν σε νοσηλεία 25 ασθενείς, εκ των οποίων οι τέσσερις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Την ίδια ώρα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, νοσηλεύονταν σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δύο άνθρωποι. 

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, «είναι ένας δείκτης που τον παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή» και πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εισαγωγών, τον οποίο να έχουμε θέσει ως όριο. Ωστόσο, αν δούμε τα άτομα στις εντατικές να γίνονται διψήφια και δούμε να αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων που προσβάλλεται, κάτι το οποίο δείχνει ότι η μετάδοση έχει πλέον περάσει τον φραγμό που διατηρούσαμε τόσους μήνες και προστατεύαμε τους ευπαθείς, θα σημαίνει ότι η μετάδοση αρχίζει και φεύγει εκτός ελέγχου».

Από πλευράς της, η διευθύντρια του νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη εξήγησε ότι «η αύξηση των εισαγωγών αντικατοπτρίζει την εικόνα της ανίχνευσης των θετικών περιστατικών στην κοινότητα» και πρόσθεσε ότι «ένα 5% των θετικών κρουσμάτων που ανιχνεύεται στην κοινότητα στις 7 με 8 μέρες από τη θετικοποίηση του δείγματος παρουσιάζει συμπτώματα και πιθανότατα να χρειαστούν εισαγωγή».

Η κ. Χατζηγιάννη δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι «το προσωπικό εργάζεται ασταμάτητα από τον Μάρτιο ώς τώρα και ήδη παρουσιάζει συμπτώματα υπερκόπωσης». Αυτή τη στιγμή, είπε, «νοσηλεύονται 25 ασθενείς, οι τέσσερις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση των ασθενών, η γενική τους εικόνα είναι καλή, οι τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΑΦ παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα».

Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, «υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες για την ενίσχυση του νοσοκομείου αναφοράς, τόσο με νοσηλευτικό όσο και με ιατρικό προσωπικό». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «οι ασθενείς με κορωνοϊό που χρήζουν απλά νοσηλείας, μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Τα σοβαρότερα περιστατικά και τα περιστατικά που χρήζουν υπηρεσίες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, «εισάγονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, βάσει του νέου σχεδιασμού».

Ο ένας στους 10 θετικός στον ιό - 91 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες – Τα 79 αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις

Με μειωμένο αριθμό εργαστηριακών διαγνώσεων, λόγω του Σαββατοκύριακου που προηγήθηκε, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 91 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία προέκυψαν από 2.285 δείγματα. Ωστόσο, οι 1.237 αφορούσαν το πρόγραμμα ελέγχου επιβατών που διενεργείται στα αεροδρόμια και από αυτούς προέκυψαν 12 περιστατικά κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα 79 κρούσματα, τα οποία αφορούν εγχώριες λοιμώξεις, ήταν αποτέλεσμα μόνο 1.048 εργαστηριακών εξετάσεων με την αναλογία να φθάνει το ένα προς δεκατρία. Δηλαδή, σε κάθε δεκατρία άτομα που εξετάστηκαν το ένα καταδείχθηκε θετικό στον ιό.

Προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που προέκυψε από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης αφού, όπως διαπιστώνεται, το ένα στα 10 άτομα που δηλώθηκαν ως επαφές κρουσμάτων και υπεβλήθησαν σε εξέταση, καταδείχθηκε θετικό στον ιό. Συνολικά εντοπίστηκαν 35 κρούσματα από 345 εργαστηριακούς ελέγχους. Σχετική αναφορά, άλλωστε, έκανε στην ανακοίνωσή του και το υπουργείο Υγείας: «Πολύ σημαντικό, και δείχνει ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, είναι και το γεγονός ότι από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διενεργήθηκαν συνολικά 345 εργαστηριακές εξετάσεις και προέκυψαν 35 κρούσματα».

Πριν το τέλος 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί

Ο επικεφαλής του προγράμματος παρασκευής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτίμησε ότι είναι πιθανό το σκεύασμα να αρχίσει να χορηγείται σε γιατρούς και ασθενείς υψηλού ρίσκου στη Βρετανία πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο καθηγητής Άντριαν Χιλ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο, είπε απευθυνόμενος σε φοιτητές της Οξφόρδης ότι οι αρχικές δόσεις θα μπορούσαν να δοθούν σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών εντός του 2020, με τη διαδικασία της επείγουσας έγκρισης του εμβολίου πριν από την ολοκλήρωση των τελικών κλινικών δοκιμών.

Η πλήρης έγκρισή του θα ακολουθούσε λίγο αργότερα, κάτι που σημαίνει ότι η ευρεία χρήση του εμβολίου θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις αρχές του 2021.

Όπως είπε, ήδη παράγονται «δισεκατομμύρια δόσεις» του σκευάσματος σε δέκα μονάδες παραγωγής σε διάφορες χώρες του κόσμου, υπό την καθοδήγηση της Astra Zeneca.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρίσκεται στην τρίτη και τελική φάση των δοκιμών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δοκιμές αφορούν 10.000 εθελοντές σε εννέα περιοχές της χώρας. Το εμβόλιο χορηγείται επίσης σε εθελοντές στη Βραζιλία, στη Νότια Αφρική, στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ