Ανησυχία επιδημιολόγων: Άγνωστο αν θα αποδώσουν τα μέτρα (vid)

Ανησυχία επιδημιολόγων: Άγνωστο αν θα αποδώσουν τα μέτρα (vid)

Δύσκολο να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε Λεμεσό και Πάφο, έχουν αποδώσει, τονίζουν οι Επιδημιολόγοι.

Το πρωί της Παρασκευής τα μέλη της Επιδημολογικής Ομάδας, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν, παρουσίασαν την επικαιροποιημένη εθνική αναφορά.

Η κατάσταση σε Λεμεσό-Πάφο

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, καταγράφεται κάποια σταθεροποίηση στις νοσηλείες, οι οποίες θεωρούνται ως "ένας σημαντικός δείκτης που θα καταδείξει αν απέδωσαν τα μέτρα."

"Θα θέλαμε να δούμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα, θέλουμε να δούμε μείωση στις νοσηλείες. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλό χρονοδιάγραμμα και μια προσεκτική και σταθερή αποκλιμάκωση των όποιων μέτρων, δεδομένου ότι συνεχίζουμε και πηγαίνουμε καλά, χωρίς να θέλω να προκρίνω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αλλαγής της οποιασδήποτε έντασης μέτρων."

Οι 4 συστάσεις των ειδικών 

Οι μετακινήσεις από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού-Πάφου, μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίες
Επιτακτική ανάγκη η εργασία από το σπίτι και η αποφυγή κοινών διαλλειμάτων. "Συνεχίζονται τα κρούσματα σε χώρους εργασίας, κυρίως στις επαρχίες που έχουν λιγότερα μέτρα" επισήμανε ο Δρ. Τσιούτης.

Μόνο για σημαντικούς λόγους οι κοινωνικές συναθροίσεις

Οι συμπτωματικοί να μένουν περιορισμένοι στο σπίτι, μέχρι να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό. "Δυστυχώς συνεχίζουμε να βλέπουμε άτομα με συμπτώματα να πηγαίνουν να εργάζονται και να βγαίνουν έξω από το σπίτι και να αποτελούν πηγές μετάδοσης" υπογράμμισε ο κος Τσιούτης.
Αναφερόμενος στα rapid τεστ, ο Δρ. Τσιούτης εξήγησε πώς εφαρμόστηκαν για να βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς.

"Σε πρώτη φάση εφαρμόζονται σε γενικό πληθυσμό και σιγά σιγά μπαίνουν και σε συγκεκριμένες δομές αυξημένου κινδύνου."

Τέλος ο Δρ. Τσιούτης ανέφερε πώς τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, πάρθηκαν με στόχο:

Μείωση των επαφών
Μείωση της μετάδοσης εντός της κοινότητας
Μείωση της μετάδοσης μεταξύ των επαρχιών