Κορωνοϊός στην Κύπρο: Σε ισχύ μέτρα και τα Χριστούγεννα – Αυξημένα τα κρούσματα

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Σε ισχύ μέτρα και τα Χριστούγεννα – Αυξημένα τα κρούσματα

Σχέδιο με εισηγήσεις ετοιμάζουν τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας για τις 30 Νοεμβρίου, όταν λήξουν τα υφιστάμενα διατάγματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην χώρα μας. 

Οι ειδικοί ξεκαθάρισαν σήμερα πώς οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν την εντύπωση ότι τα Χριστούγεννα, η Κύπρος θα βρίσκεται χωρίς μέτρα.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν οι Επιδημιολόγοι για να παρουσιάσουν την εθνική αναφορά από τις 3 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αναφέρθηκαν και στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις σκέψεις τους σε σχέση με τη συνέχιση ή όχι των μέτρων και περιορισμών και μετά την λήξη των υφιστάμενων διαταγμάτων, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως "φτιάχνουμε ένα σχέδιο για το τι θα εισηγηθούμε εμείς για τις 30 Νοεμβρίου."

Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης - Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
"Ο ορίζοντας είναι να μπορέσουμε να είμαστε σε καλή κατάσταση την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά να τονίσω ότι δεν πρέπει να διατηρούμε την εντύπωση ότι τα Χριστούγεννα θα είμαστε χαλαρά και χωρίς μέτρα. Θα είναι μια περίοδος εξαιρετικού κινδύνου, κυρίως στο θέμα των συναθροίσεων του αριθμού των ατόμων, κλπ. Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο κύμα αυτή η περίοδος. Σίγουρα στον χρονικό μας ορίζοντα είναι να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο θα καταφέρουμε να τηρήσουμε αυτά που εφαρμόζονται τώρα."

Ο κος Τσιούτης αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα, τόνισε πώς αν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα σενάριο.

Από πλευράς του, ο Γεώργιος Νικολόπουλος, μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, εξήγησε πώς το καθολικό απαγορευτικό lockdown είναι κάτι το οποίο λειτούργησε και θα είναι μια εύκολη λύση που θα αποδώσει. Ωστόσο πρόσθεσε είναι δύσκολο να διατηρήσεις την οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική ζωή και την επιδημία σε έλεγχο την ίδια ώρα.

Καταλήγοντας ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «δεν είναι μόνο τα απαγορευτικά και οι περιορισμοί είναι και άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας. Το έχω πει ξανά, η μάσκα μπορεί να μειώσει τους θανάτους κατά 50%».