Ανησυχία για τους οίκους ευγηρίας: Έρχεται πρωτοβουλία από Υπ. Υγείας (vid)

Ανησυχία για τους οίκους ευγηρίας: Έρχεται πρωτοβουλία από Υπ. Υγείας (vid)

Ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές στις οποίες διαμένουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Οι αριθμοί των νέων περιστατικών τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεπεράσει τα 200 με τους ειδικούς να εκπέμπουν SOS για την ανάγκη πιστής εφαρμογής των πρωτοκόλλων από τους ιδιοκτήτες των οίκων ευγηρίας.

«Δυστυχώς ο ιός έχει παρεισφρήσει εντός πολλών οίκων», ανέφερε η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, προανήγγειλε ότι επίκειται μια σχετική στοχευμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας με στόχο τον συστηματικό έλεγχο των τροφίμων αλλά και των εργαζομένων σε αυτές τις δομές. Τόνισε πως το σημαντικότερο πράγμα από όλα, είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων ειδικά σε χώρους με άτομα υψηλού κινδύνου, ενώ επισήμανε πως όπως διαφαίνεται υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το επίπεδο. Θα πρέπει τόνισε να εντοπίσουμε που εντοπίζεται το πρόβλημα και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού.

Ερωτηθείσα τι άλλαξε σε σχέση με τους οίκους ευγηρίας σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, νοουμένου ότι στο πρώτο δεν υπήρξε πρόβλημα, η Δρ. Πανά ανέφερε ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι την πρώτη περίοδο είχαμε το οριζόντιο lockdown, ενώ σήμερα υπάρχει μια ευρύτερη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει ένας οίκος ευγηρίας όταν εντοπίζει θετικό τρόφιμο στον ιό, είπε πως αν το θετικό περιστατικό δεν χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο, τότε θα πρέπει να απομονώνεται σε ξεχωριστό χώρο στον οίκο και αν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει προσωπικό που αφιερώνεται αποκλειστικά στη φροντίδα των θετικών περιστατικών.