Αντάρτικο με ράσο και ρωσική μπαλαλάικα από μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού

Αντάρτικο με ράσο και ρωσική μπαλαλάικα από μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού

Μητροπόλεις Κύκκου – Ταμασού… και πασών των Ρωσιών «ανακηρύχθηκαν» χθες από τους επισκόπους τους οι εκκλησιαστικές τους δικαιοδοσίες. 

Παρά το ότι είχαν ζητήσει τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για να ληφθεί συλλογική απόφαση για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όταν αυτή ελήφθη, αποφάσισαν να την εγγράψουν στα παλαιότερα των καλιμαυχίων τους.

Η Ιερά Σύνοδος με πλειοψηφία 10 έναντι 7 αποφάσισε να μην αντιταχθεί στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να μνημονεύει τον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο ως προκαθήμενο της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η απόφαση ουσιαστικά αποτελεί στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και απόρριψη των αφόρητων πιέσεων που ασκούσε εδώ και καιρό σε διάφορα επίπεδα η Μόσχα.

Πλέον η Εκκλησία της Κύπρου και επισήμως τάσσεται στην πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη σύνοδο μειοψήφησαν οι επίσκοποι Λεμεσού, Ταμασού, Κύκκου, Μόρφου, Νεαπόλεως, Λήδρας και Αμαθούντος.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ