Κορωνοϊός στην Κύπρο: Νέο lockdown - Σε λίγο οι ανακοινώσεις

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Νέο lockdown - Σε λίγο οι ανακοινώσεις

Κλειδώνει σήμερα κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η αυστηροποίηση των μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. 

Μετά τις συσκέψεις που ακολούθησαν την ενημέρωση του ΠτΔ από την ομάδα των ειδικών, δεδομένη θεωρείται η επιβολή ενός νέου γενικού lockdown, ανάλογου με εκείνο του περασμένου Μαρτίου – Απριλίου. Τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας και θα ισχύσουν από την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, καθώς η χώρα διανύει τη χειρότερή της φάση επιδημιολογικά από την αρχή της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτήν τη στιγμή είναι η πίεση του συστήματος υγείας, με την κατάσταση να είναι οριακή και να μην αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια, υπολογίζεται μάλιστα ότι θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση των νοσηλευομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το lockdown θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τρεις βδομάδες ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά η διακίνηση του πληθυσμού, σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθεί η άμυνά μας για ανάσχεση της πανδημίας και να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας. Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, τονίζουν μέλη της ομάδας των ειδικών, και η αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας φοβίζουν, ανησυχούν και προβληματίζουν, γι’ αυτό η αυστηροποίηση των μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Αν και το lockdown, εκτιμούν, δεν θα έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, θεωρούν επιβαλλόμενη τη συνεχή αξιολόγηση των δεδομένων και προσαρμογή των μέτρων εκεί και όπου χρειάζεται, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Την ίδια ώρα, η οικονομική κατάσταση δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις, με πολλούς επαγγελματίες να είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση δέκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Προς την κατεύθυνση αυτή σε εγρήγορση είναι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, οι οποίοι εξετάζουν τη δημιουργία νέων σχεδίων στήριξης.

Μόνο βασικές υπηρεσίες

Ειδικότερα, ανοιχτές θα παραμείνουν μόνο ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως είναι η τροφική αλυσίδα, οι υπεραγορές, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα δημόσια έργα και ο κατασκευαστικός τομέας. Επίσης, ανοιχτές παραμένουν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.) που μπορούν να προσφέρουν κατ’ οίκον διανομή. Όπως ακριβώς και τον περασμένο Μάρτιο τερματίζονται οι εργασίες για κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, λαϊκές αγορές, παζαράκια, ενώ κλειστά παραμένουν τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, θα συνεχίσει να εργάζεται με τηλεργασία. Οι υπηρεσίες δεν θα εξυπηρετούν κοινό και θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Έξοδος με sms στο 8998

Στην καθημερινότητά μας επιστρέφει το 8998 για τις μετακινήσεις μας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αποστείλει δύο sms καθημερινά για αναγκαίες μετακινήσεις, ενώ η κυκλοφορία θα τερματίζεται στις 9 μ.μ. όπως και σήμερα. Γενικά, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποστείλουμε sms για μετακίνηση βάσει των οκτώ κατηγοριών που ίσχυαν τον περασμένο Μάρτιο.

Ένατη επιλογή;

Προβληματισμός, ωστόσο, προκύπτει για τη διενέργεια των rapid tests και αν αυτά θα προστεθούν ως ένατη επιλογή για την αποστολή μηνύματος στο 8998 ή αν θα αυξηθούν στις τρεις οι μετακινήσεις. Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, θα στερούνται οι πολίτες μίας μετακίνησης, ενώ για το δεύτερο εκφράζονται επιφυλάξεις μήπως γίνει κατάχρηση. Ζητούμενα δε παραμένουν η επιτήρηση και ο έλεγχος της εφαρμογής και αυτού του μέτρου (lockdown), με τη συνεργασία των πολιτών να είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα σταδιακής άρσης των περιορισμών στις 31 Ιανουαρίου.

Ανοιχτά τα νηπιαγωγεία

Εξ αποστάσεως θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία για τα γυμνάσια, τα λύκεια, τις τεχνικές σχολές και τα δημοτικά, ενώ κανονικά, διά ζώσης, θα συνεχιστεί η λειτουργία των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Αντιπαράθεση, εξάλλου, ξέσπασε χθες μεταξύ του υπ. Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου και του ΑΚΕΛ, με σημείο αναφοράς την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας, δήλωσε το ΑΚΕΛ, παρουσιάζεται ακόμη ανέτοιμο να λειτουργήσει αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο κορωνοϊός και έκανε επίσης λόγο για απουσία συνολικού σχεδιασμού. Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δείχνει είτε να μην παρακολουθεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις είτε να θέλει να τα αγνοεί. Αυτό, επισήμανε, που παρεμποδίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού και δυσκολεύει τα σχολεία είναι αποφάσεις στις οποίες συνέβαλε και το ΑΚΕΛ καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. Η παραλαβή πέραν των 2.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών, σημείωσε, που θα γινόταν αυτές τις μέρες δεν μπορεί πλέον να γίνει με «δωδεκατημόρια». Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εγείρουν σαφή ερωτήματα για το χρονικό περιθώριο που χάθηκε μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να υπάρξουν διευθετήσεις τόσο για τα θέματα εξοπλισμού όσο και για τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Οι ανάγκες και οι ελλείψεις, τονίζουν, έχουν διαφανεί από τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο, και δυστυχώς, σημειώνουν, πλησιάζουμε τον Μάρτιο του ’21 επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανάγκες.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ