Εμβόλια και lockdown η μαγική λύση – Μείωση ποσοστού θετικότητας

Εμβόλια και lockdown η μαγική λύση – Μείωση ποσοστού θετικότητας

Ελπίδες για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετά την εκπνοή των τριών εβδομάδων από την ημέρα εφαρμογής του lockdown δημιουργεί η μείωση των νέων περιστατικών κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά. 

Ωστόσο οι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα αν και παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Μόνο οι νοσηλείες

Εξαιρουμένου του δείκτη εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, οι υπόλοιποι καταγράφουν μικρή βελτίωση. Σημαντικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ έχει αρχίσει να μειώνεται, γεγονός που δεικνύει τη μείωση της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η εικόνα των νοσοκομείων, και αν δεν φανεί η μείωση των κρουσμάτων στις νοσηλείες τότε δεν μπορεί να αξιολογηθεί η όποια χαλάρωση των μέτρων. Ο ίδιος τόνισε ότι τα δεδομένα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα είναι αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου, τα οποία όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με την περίπτωση των τοπικών lockdowns σε Λεμεσό και Πάφο, χρειάστηκαν πάνω από 2 εβδομάδες για να αποδώσουν. Το lockdown σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται περίπου 3-6 εβδομάδες για να αποδώσει. Στόχος είναι να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Κατά μέσο όρο καταγράφονται καθημερινά 15-17 νέες εισαγωγές, αριθμός τριπλάσιος από τα εξιτήρια που εκδίδονται καθημερινά. Το ιδανικό θα ήταν να μειωθούν κάτω από 10 οι εισαγωγές όπως ήταν τον Νοέμβριο, όταν λήφθηκαν μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας αλλά όχι στον βαθμό του lockdown.

Το Υπουργείο Υγείας από τις 7 Ιανουαρίου εμπερικλείει στην καθημερινή επιδημιολογική ενημέρωση και το ποσοστό θετικότητας σε παγκύπρια βάση.

Αναλυτικά τα ποσοστά μέχρι τις 12 Ιανουαρίου

7 Ιανουαρίου: 3.69%

8 Ιανουαρίου: 3.63%

9 Ιανουαρίου: 2.93%

10 Ιανουαρίου: 3.86%

11 Ιανουαρίου: 2.24%

12 Ιανουαρίου: 1.96%

Τα επιθυμητά και τα ιδανικά όρια του ποσοστού θετικότητας

<3% είναι το επιθυμητό ενώ το ιδανικό ορίζεται από την επιστημονική κοινότητα στο <1%. Το ποσοστό θετικότητας επηρεάζεται μεν από τον αριθμό των τεστ αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα περίπου μήνα το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 5.5%.

Επισημαίνεται ότι τόσο η επιδημιολογική ομάδα όσο και το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνουν τη διενέργεια rapid τεστ και γι’αυτό έχει γίνει και σχετική πρόβλεψη προκειμένου να μην χρησιμοποιείται επιπλέον sms για τον σκοπό αυτό.

Η εικόνα των νοσοκομείων

Βεβαρυμένη παραμένει η εικόνα των νοσηλευτηρίων μας την ώρα που οι κρατικές υπηρεσίες ενεργοποιούν έκτακτα πλάνα «επίταξης» κι άλλων νοσοκομείων στα οποία θα νοσηλευτούν ασθενείς με κορωνοϊο.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ότι αφορά τις εισαγωγές είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξης του 5% των θετικών ατόμων θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ένα ποσοστό της τάξης του 10% απ’ αυτούς που νοσηλεύονται θα χρειαστούν εντατική υποστήριξη κατά τη νοσηλεία τους. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας σε κοινό θάλαμο είναι 10 μέρες και άλλες 10 σε κλίνη μονάδας εντατικής θεραπείας.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ