Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, η διαχείριση ασθενών COVID και τα εμβόλια

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, η διαχείριση ασθενών COVID και τα εμβόλια

Την παρούσα επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, το πλάνο διαχείρισης των ασθενών COVID-19 στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και τις εξελίξεις για τον εμβολιασμό, παρουσιάζουν σε συνέντευξη Τύπου η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Όλγα Καλακούτα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) κ. Κρίστης Λοϊζίδης και ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Ο Δρ. Τσιούτης επεσήμανε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και απηύθυνε νέα έκκληση για υπομονή και τήρηση των μέτρων ώστε τον Φεβράρη να είμαστε πιο ασφαλής με μείωση των κρουσμάτων, όπως έγινε και τον Μάιο.

Στους περιορισμούς των συναθροίσεων στα σπίτια αποδίδει την πτώση των κρουσμάτων ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει ψηλό το φορτίο και στόχος είναι να μειωθεί μέσω των νέων μέτρων.

Παρατηρήθηκε ενδοοικογενειακή μετάδοση και στους χώρους εργασίας αλλά και μεγάλος αριθμός επαφών των κρουσμάτων κάτι που οδήγησε σε μεγάλο κύμα.

Πρόσθεσε ότι έγιναν 600,000 τεστ, ο μεγαλύτερος αριθμός σε αναλογία κατοίκων στην Ευρώπη.

Τα τεστ σε οίκους ευγηρίας και σε εργαζόμενους σκοπεύουν στο να εντοπιστούν τα κρούσματα και να οδηγηθούμε σε μείωση.