Πως θα κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό (Vid)

Πως θα κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό (Vid)

Μετά από παράπονα που δέχθηκε το Υπουργείο Υγείας για ηλικιωμένους που δεν πρόλαβαν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλια, άλλαξε τη διαδικασία, όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Μαργαρίτα Κυριάκου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, υπήρξαν παράπονα πολιτών ότι δεν κατάφεραν να διευθετήσουν ραντεβού για ηλικιωμένους άνω των 90 ετών. Έτσι το Υπουργείο δίνει προτεραιότητα σε αυτά τα άτομα ώστε να γίνει ανά ηλικία, αφού όσο πιο μεγάλο ηλικιακά είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί νοσηλεία και αυξημένες πιθανότητες να χρειαστούν διασωλήνωση.

Επεσήμανε ότι όσοι έχουν διευθετήσει τα ραντεβού τους θα μεταβούν κανονικά για εμβολιασμού ανεξαρτήτως των αλλαγών. Τα ραντεβού που θα διατεθούν από την επόμενη φορά θα αφορούν άτομα άνω των 90 ετών.

Δηλαδή θα δοθεί προτεραιότητα στους άνω των 90 και μετά θα «πέφτει» η ηλικία κατά 2 χρόνια. Μετά τους άνω των 90, θα ανοίξει για τους 88-89 ετών.

Σε διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται η Ομοσπονδία Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου, με τον Πρόεδρό της Μάριο Κουλούμα να αναφέρει ότι ζητούν όπως εμβολιαστούν μαζί με τους 75 ετών και οι χρόνιοι ασθενείς που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κατάληξη για το ποιο εμβόλιο πρέπει να λαμβάνουν οι χρόνιοι ασθενείς, είπε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο επειδή μερικοί ασθενείς λαμβάνουν θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως θα είναι καλύτερο να λάβουν εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA.