Κορωνοϊός στην Κύπρο: Σήμερα το πλάνο «ξεκλειδώματος»

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Σήμερα το πλάνο «ξεκλειδώματος»

Ανακοινώνεται σήμερα το πλάνο «ξεκλειδώματος» της Κύπρου, από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 9:30 το πρωί και θα εξετάσει τις προτάσεις που κατέθεσε η επιδημιολογική ομάδα στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η συνέντευξη Τύπου για τις ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένη στις 12:30 το μεσημέρι με τη συμμετοχή του Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, δρ Κωνσταντίνου Τσιούτη.

Οι πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι θα παραμείνουν τα sms ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθούν από δυο σε τρία. Οι συναθροίσεις θα πάρουν παράταση τουλάχιστον ακόμη ένα 10μερο αφού ο κίνδυνος για διασπορά του ιού σε συναθροίσεις στα σπίτια είναι πολύ πιο αυξημένος.

Κατά την πρώτη φάση προτείνεται όπως επαναδραστηριοποιηθούν κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα και ινστιτούτα αισθητικής και γυμναστήρια. Σε αυτή τη φάση εντάσσεται και το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Δεν έχει κλειδώσει ότι σε αυτή τη φάση θα επαναδραστηριοποιηθούν πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Σε ότι αφορά τα σχολεία βέβαιη θεωρείται όπως όλα δείχνουν η επάνοδος των Δημοτικών σχολείων ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν μαζί με τα δημοτικά θα επιστρέψουν στα θρανία και οι τελειόφοιτοι. Αυτό που θεωρείται δεδομένο επίσης, είναι ο έλεγχος με εξέταση και εφαρμογή πρωτοκόλλων στις επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν σε εβδομαδιαία τουλάχιστον βάση.

Τέλος, καφεστιατόρια, μπαρ και γενικά ο κλάδος της εστίασης οδεύει για άνοιγμα μάλλον εντός Μαρτίου.

Τα τρία στάδια χαλαρώσεων

Συγκεκριμένα:

Στην 1η φάση, δηλαδή από 1η Φεβρουαρίου και προβλέπεται:

άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου

άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων

άνοιγμα ινστιτούτων αισθητικής

άνοιγμα κέντρων δερματοστιξίας

θα επιτρέπονται οι ατομικές αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων (όχι ομαδικά αθλήματα)

Στη 2η φάση οι ειδικοί εισηγούνται:

άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων

Στην 3η και τελευταία φάση προβλέπεται:

επαναλειτουργία χώρων εστίασης

επαναλειτουργία γυμναστηρίων

Επιστρέφουν στο σχολείο Δημοτικά & Γ' Λυκείου την Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες της offsite λοιπόν, την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν με φυσική παρουσία στο σχολείο οι μαθητές Δημοτικού αλλά και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και Γ’ τάξης των Τεχνικών Σχολών.

Στις 15 Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια

Όσον αφορά τους μαθητές Γυμνασίων, το Υπουργείο Παιδείας, επιδιώκει και προγραμματίζει όπως επιστρέψουν και αυτοί με φυσική παρουσία κατά την β’ φάση χαλάρωσης των μέτρων που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Φεβρουαρίου.

Rapid test για όλους τους εκπαιδευτικούς

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, θα επιστρέφουν στο σχολείο με την διενέργεια rapid test, όπως θα είναι το γενικό πρόγραμμα  του Υπ. Υγείας για όλους τους εργαζόμενους. Ακολούθως θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Τι γίνεται με SMS, συναθροίσεις

Βέβαιο θεωρείται πως τα γραπτά μηνύματα (sms) στο 8998, θα παραμείνουν στην καθημερινότητα μας, όπως και η απαγόρευση στις συναθροίσεις. Τα δύο αυτά μέτρα θα είναι σε ισχύ για τουλάχιστον μέχρι την 2η φάση.