Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Oύτε εγώ, ούτε ο Πρόεδρος είμαστε κλέφτες - Για όνομα του Θεού

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Oύτε εγώ, ούτε ο Πρόεδρος είμαστε κλέφτες - Για όνομα του Θεού

Εξηγήσεις σε σχέση με την αναφορά του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις έδωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΡΙΚ είπε ότι εκείνο που ήθελε να πει στον Πρόεδρο με τη φράση "πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε" και τοποθετώντας την μάλιστα σε πληθυντικό αριθμό "είναι γιατί δεν έχουμε πέσει από το φεγγάρι ούτε εγώ, ούτε ο Πρόεδρος σε αυτό τον τόπο, ούτε ερχόμεθα εκ Παρισίων. Γνωρίζουμε τα δεδομένα."

"Ήθελα να πω ότι πρέπει τόσο ο Πρόεδρος όσο και εγώ να ρίξουμε το βάρος μας και να πείσουμε εκείνους που κλέβουν ότι πρέπει να σταματήσουν. Έχουμε τη δυνατότητα η Κύπρος να πάει καλά από οικονομικής απόψεως, έχουμε βάση καλή, εάν προσέξουμε και δεν κλέβουμε, η οικονομία μας θα πάει καλά. Και όταν έχουμε σωστή οικονομία, μπορούμε και να συνομιλούμε και να φτιάξουμε και την Εθνική μας Φρουρά."

Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την ανάγκη, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος, να ρίξουμε το βάρος μας να πείσουμε αυτούς που κλέβουν ότι πρέπει να σταματήσουν. Και σημείωσε ότι "δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος είναι κλέφτες και πρέπει να σταματήσουν" ενώ δεν παρέλειψε να αναλύσει τις θέσεις του, αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

"Εκείνο που έχει αξία σήμερα, δεν είναι οι πολλοί που πολεμούν αλλά το IQ του στρατιώτη και οι νεαροί μας σήμερα και μορφωμένοι είναι και το IQ τους είναι ψηλό από τους Τούρκους. Άμα έχουμε και οπλικά συστήματα μοντέρνα, είναι τα οπλικά συστήματα που πολεμούν και το IQ του στρατιώτη."

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έκανε λόγο για "κακεντρεχείς" δημοσιογράφους που προέταξαν την αναφορά του περί κλεφτών, ενώ ξεκαθάρισε και το τοπίο σε σχέση με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στον Πολίτη"

"Έκαμνε ο άνθρωπος σκέψεις, δεν ήταν αποφάσεις Και είπα σήμερα ότι δεν ήταν σωστό όταν μιλούσαμε ιδιαιτέρως μαζί και δεν ήταν σωστό εκ μέρους μου, κάτι που μου είχε εμπιστοσύνη ο Πρόεδρος και μιλούσαμε, να βγω να το πω. Ήταν λάθος δικό μου. Εγώ είπα στο δημοσιογράφο ότι ήταν σκέψεις και όχι απόφαση και ότι ο Πρόεδρος σήμερα δεν θέλει κάτι τέτοιο, απορρίπτει τα δύο κράτη και του το εξήγησα. Και δεν έπρεπε να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος θέλει δύο κράτη σήμερα, δεν θέλει δύο κράτη, έκαμνε κάποιες σκέψεις τις οποίες απορρίπτει σήμερα. Πριν τρία χρόνια είχε κάποιες σκέψεις, αλλά δεν ήτο απόφαση. Έχει χρόνια, πριν τις εκλογές"

Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι η παραίνεση του προς τον Πρόεδρο να "σταματήσουμε να κλέβουμε" δεν σημαίνει ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος είναι κλέφτες.

"Όλοι κατάλαβαν και οι άνθρωποι που ήρθαν να με ρωτήσουν για την υπόθεση των διαβατηρίων, ότι ο πληθυντικός που χρησιμοποίησα ήτο για να ρίξουμε το βάρος και εγώ και ο Πρόεδρος προς τον κυπριακό λαό, ήταν μια συμβουλή ότι πρέπει να σταμήσουμε να κλέβουμε, όχι ότι είμαστε κλέφτες ο Πρόεδρος και εγώ. Για όνομα του Θεού."