ΧΑΜΟΣ στα Media! Στα μαχαίρια Υπουργός της Κυβέρνησης με Κύπριο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη ΜΜΕ

ΧΑΜΟΣ στα Media! Στα μαχαίρια Υπουργός της Κυβέρνησης με Κύπριο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη ΜΜΕ

Σε μετωπική σύγκρουση μετατρέπεται η διαμάχη μεταξύ των εταιρειών SPPMEDIA LTD, που ανήκει στον όμιλο Λοττίδη και της ΑΛΦΑ ΛΤΔ, συμφερόντων της οικογένειας του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου.

Σε μετωπική σύγκρουση μετατρέπεται η διαμάχη μεταξύ των εταιρειών SPPMEDIA LTD, που ανήκει στον όμιλο Λοττίδη και της ΑΛΦΑ ΛΤΔ, συμφερόντων της οικογένειας του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου.

Μήλον της έριδος η εμπορική ονομασία ΣΠΟΡ FM, την οποία το συγκρότημα Λοττίδη ενέγραψε στον Έφορο Εταιρειών στις 31 οκτωβρίου 2016, μέσω της SPPMEDIA.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η ΑΛΦΑ ΛΤΔ προχώρησε στη λήψη νομικών μέτρων εναντίον της SPPMEDIA LTD, για παράνομη οικειοποίηση του ονόματος ΣΠΟΡ FM, αφού ήδη η εταιρεία Alpha Super Sport εκπέμπει παγκύπρια αθλητικό πρόγραμμα.

Σε εκκρεμότητα το αίτημα στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Υπενθυμίζεται ότι από τις 23 Ιανουαρίου η SPPMEDIA έχει ξεκινήσει την εκπομπή αθλητικού προγράμματος μέσω της συχνότητας του μουσικού ραδιοφωνικού σταθμού FREDERICK, τον οποίο έχει μετονομάσει σε ΣΠΟΡ FM.

Για την αλλαγή ονόματος και προγράμματος, η SPPMEDIA έχει καταθέσει από τις 2 Ιανουαρίου σχετικό αίτημα στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Το γεγονός αυτό οδήγησε την Αρχή να προχωρήσει σε διερεύνηση για παράβαση των όρων παραχώρησης της άδειας, καλώντας το κανάλι να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες για παράνομη εκπομπή προγράμματος κατά την επόμενη συνεδρία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», εφόσον δεν καταρριφθούν οι κατηγορίες, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Όπως είναι γνωστό, η δημιουργία του ΣΠΟΡ FM είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του RADIO FREDERICK με την Καθημερινή Κύπρου και τον ελλαδικό ΣΚΑΪ.

Πυρά και από το MAD TV

Η αντιπαράθεση μεταξύ SPPMEDIA και ALFA, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία του ΣΠΟΡ FM, αλλά επεκτείνεται και στη μετάδοση του προγράμματος του ελλαδικού MAD TV, που γίνεται μέσα από τον όμιλο Λοττίδη.

Η διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τη Velister και το κατά πόσο υποχρεούται ή όχι το MAD TV να καταβάλλει στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης το ποσό των 51 χιλ. ευρώ για την άδεια λειτουργίας του.

Η Αρχή έχει διατηρήσει αποστάσεις από το συγκεκριμένο θέμα, το θέμα όμως, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αναμένεται να απασχολήσει τον Γενικό Ελεγκτή.

Καταγγελίες για μονοπωλιακή νομοθεσία και ασυμβίβαστο

Σημειώνεται ότι το MAD TV, μαζί με άλλα μικρά κανάλια (Plus, Extra και Capital), στηρίζεται κατά 50% από ευρωπαϊκή χορηγία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να πληρώνει τις 180 χιλ. ευρώ στη Velister, για τη μετάδοση του σήματός του.

Όπως αναφέρει το κανάλι, «είναι τουλάχιστον “περίεργη” η τελευταία μονοπωλιακή νομοθεσία από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάσικο, η οποία προνοεί την απαγόρευση αδειοδότησης άλλου καναλιού. Τελευταίο αδειοδοτημένο κανάλι είναι ο ALPHA, συμφερόντων του κ. Χάσικου, Υπουργού Εσωτερικών, καθ’ ύλιν αρμόδιου για τα ΜΜΕ».

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Χάσικος, σε γραπτή δήλωσή του, απορρίπτει τις κατηγορίες του MAD TV, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς τη διάταξη που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες του καναλιού και είναι η Βουλή, κατόπιν παρεμβάσεων, που εμφιλοχώρησε τη συγκεκριμένη διάταξη στη Νομοθεσία.

Απαντώντας στον Υπουργό Εσωτερικών, το MAD TV καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξουν το οφθαλμοφανές ασυμβίβαστο του κ. Χάσικου ως υπουργού Εσωτερικών με συμφέροντα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωση και καλεί τον ίδιο τον Υπουργό, μέχρι να ελεγχθεί κατά πόσον υπάρχει στην περίπτωσή του το ασυμβίβαστο, να απέχει από τον εποπτικό του ρόλο στη Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.