Χορός Latin: Ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής (Φώτος & Βίντεο)

Χορός Latin: Ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής (Φώτος & Βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Ο χορός δεν έχει όριο ηλικίας….

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν διάφορους τρόπους για να γυμνάσουν το σώμα τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση και ως συνήθως οι πλείστοι καταφεύγουν σε γυμναστήρια αγνοώντας και άλλα αθλήματα που μπορούν να βοηθήσουν και στη γυμναστική του σώματος αλλά και στο να αποκτήσουν καλή φυσική ή και ψυχική κατάσταση.

Ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής λοιπόν, είναι και ο χορός, ο οποίος αρκετοί δεν τον επιλέγουν γιατί τον έχουν πάρει με «κακό» μάτι. Κυρίως, όσον αφορά τον χορό Latin. Γιατί το λέω αυτό; Αυτό συμβαίνει γιατί στις μέρες μας υπάρχει η προκατάληψη ως προς το είδος του, αφού πολλοί τρέχουν και λένε πως είναι ένας χορός μόνο για γυναίκες και δεν είναι καθόλου για άντρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Για πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να μάθουμε μερικά πράγματα για αυτό τον χορό και πως μπορεί να βοηθήσει το σώμα αλλά και την ψυχική μας υγεία.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ LATIN

Ο χορός λάτιν έχει την καταγωγή του στην λατινική Αμερική. Τυπικοί χοροί λάτιν είναι οι Τσα τσα τσα, Ρούμπα, Σάμπα, Σάλσα, και Μάμπο.

Μερικοί δάσκαλοι χορού επίσης συμπεριλαμβάνουν το Τάνγκο και το Αργεντίνικο Τάνγκο παρόλο που είναι εντελώς διαφορετικοί στην μορφή τους.

Επίσης σε κάθε χώρα υπάρχουν και άλλοι παραδοσιακοί χοροί Λάτιν. Στην Αργεντινή υπάρχουν οι Τσακαρέρα, Γκάτο, Εσκοντίδο και Ζάμπα. Στη Βολιβία υπάρχουν οι Μορενάδα, Γιαμεράδα, Καποράλες και ο πρόσφατα δημιουργηθείς Τίνκου.

Capture.JPG

 

Ως λάτιν χοροί αναφέρονται οι χοροί που διδάσκονται σε διεθνές επίπεδο στις σχολές λάτιν χορού. Οι κυριότεροι χοροί που διδάσκονται στις σχολές είναι οι: Τσα τσα τσα, Μπολερό (το οποίο λανθασμένα αναφέρεται ως ρούμπα αρκετές φορές), Σάμπα, Τάνγκο, Πάσο ντόπλε, Τζάιβ. Οι δύο τελευταίοι χοροί ωστόσο δεν προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. Σε σχέση με τους χορούς Λάτιν που διδάσκονται στις σχολές οι αυθεντικοί χοροί Λάτιν είναι γενικώς πιο γρήγοροι, πιο αισθησιακοί και έχουν περισσότερες ρυθμικές εκφράσεις. Τα ζευγάρια στον Λάτιν χορό ξεκινούν στεκόμενα αντικριστά.

Εκτός από τις σχολές γενικού χορού λάτιν, υπάρχουν και αυτές που ειδικεύονται στο Αργεντίνικο Τάνγκο, και αυτές που ειδικεύονται στον χορό Σάλσα. Στις σχολές Σάλσα συνήθως διδάσκονται και οι χοροί Μπατσάτα και Ρούμπα.

Γι’ αυτό για να λυθούν όλες οι απορίες, η Newsbomb έψαξε και βρήκε μια νεαρή χορεύτρια και δασκάλα Latin, έτσι ώστε να μάθουμε όσο πιο περισσότερα πράγματα μπορούμε για το συγκεκριμένο είδος χορού.

km1.jpg

Είχαμε την τιμή και την ευκαιρία να μιλήσουμε με την νεαρή και ταλαντούχα Κωνσταντίνα Μέσσιου. Η Κωνσταντίνα είναι μόλις 20 χρονών και ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πάμε να την γνωρίσουμε καλύτερα:

Πως ξεκίνησες να χορεύεις;

Αν έπρεπε να δώσω κάποια απάντηση για το πως ξεκίνησα να χορεύω θα έλεγα τυχαία. Χορεύω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όπως και κάθε γονείς, έτσι και οι δικοί μου επέλεξαν για εμένα από όταν ήμουν μικρή να με στείλουν σε μια σχολή χορού με σκοπό να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο αλλά και για να γυμνάζομαι. Η επαγγελματική μου εξέλιξη προέκυψε καθαρά από την αγάπη που απέκτησα απέναντι στον χορό σαν παιδί αλλά και χάρη στους δάσκαλους μου που με αγάπη μου μετέδωσαν το πάθος τους για τον χορό.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το είδος χορού;

Καταρχάς, να πω ότι με το latin ασχολούμαι πιο επαγγελματικά και αγωνιστικά τα τελευταία 4 χρόνια. Οι latin χοροί κρύβουν μέσα τους μια πληθώρα συναισθημάτων. Λόγου χάρη, ρομαντισμό, αγάπη, λύπη, χαρά, θυμό και πολλά άλλα. Ο κάθε χορός ξεχωριστά σου δίνει διαφορετική εικόνα, διαφορετικά συναισθήματα και σε κάνει να νιώθεις απερίγραπτα όμορφα. Είναι σαν να ζεις σε ένα διαφορετικό κόσμο. Όλη αυτή η αίσθηση με προσέγγισε στο να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο είδος χορού.

Μέσα από την δική σου εμπειρία σε αυτό τον χώρο τι θα έλεγες πως είναι για σένα ο χορός;

Αβίαστα θα κατέληγε κανείς στο συμπέρασμα ότι ο χορός είναι τρόπος ζωής. Για εμένα ο χορός είναι τρόπος έκφρασης των εσώτερων συναισθημάτων μέσα από διάφορες φιγούρες. Την ώρα που χορεύω δίνω μορφή στις σκέψεις και στα συναισθήματα μου.

ΚΜ.jpg

Υπάρχει κάποια δυσκολία σε κάποιον από τα είδη χορού Latin;

Εννοείται πως τόσο στο Λάτιν όσο και σε άλλα είδη χορού υπάρχουν δυσκολίες, όμως πάντα εξαρτάται από το ποιος είναι ο σκοπός. Εάν χορεύεις απλά για χόμπι και να περνάς όμορφα και ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο σου εννοείτε πως τα πράγματα είναι πιο απλά. Από την άλλη πλευρά όμως αν θες να πορευθείς αγωνιστικά και επαγγελματικά σ’ αυτό τον χώρο τότε είναι πιο ζόρικα.

Από ποια ηλικία είναι καλό να αρχίζει κάποιος τον χορό. Μέχρι ποια ηλικία πιστεύεις πως είναι καλό κανείς να ασχολείται με τον χορό;

Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στον χορό! Μικροί και μεγάλοι έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε μια σχολή χορού και να κάνουν αυτό που τους αρέσει, σίγουρα όμως όσο πιο νωρίς αρχίσουν τόσο το καλύτερο για την σωστή σωματική αλλά και μυϊκή ανάπτυξη.

 
Συνήθως τα μικρά παιδιά έρχονται στις σχολές χορού κυρίως επειδή το θέλουν οι γονείς τους, μετέπειτα όμως αυτό ίσως εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλό και το παιδί να ανακαλύψει ότι ο χορός είναι για αυτόν ένα σημαντικό κομμάτι στην ζωή του όπως συνέβη και σ’ εμένα.
 
Οι άντρες πόσο εύκολα επιλέγουν να ασχοληθούν με τον χορό και κυρίως το Latin;
 
Θα μιλήσω για τα δεδομένα της Κύπρου και η αλήθεια είναι πως δύσκολα επιλέγουν οι άντρες αυτό το είδος. Κάποιοι τολμούν να κάνουν αυτό που τους αρέσει και άλλοι διστάζουν για να μην κριθούν αρνητικά αφού οι προκαταλήψεις που έχει ο λαός είναι προσβλητικές. Αυτό είναι κάτι που ελπίζω να καταπολεμηθεί σύντομα γιατί είναι λυπηρό!
 
km.jpg
 
Έχω μάθει πως έχεις λάβει μέρος και σε κάποιος διαγωνισμούς κερδίζοντας κάποιες διακρίσεις. Μίλα μας λίγο γι’ αυτό. Θα παρότρυνες κάποιο να λάβει μέρος, αν να γιατί;
 
Ναι ισχύει, έχω λάβει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς μαζί με την ομάδα στην οποία ανήκω από την σχολή χορού Angels Dance Studio της Αγγέλας Γεωργίου και έχουμε πάρει αρκετές διακρίσεις! Μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς και ιδιαίτερα στο εξωτερικό παρακολουθείς και μαθαίνεις νέες νοοτροπίες στον χορό αλλά και καλλιεργείς τις γνώσεις σου μέσα από τα διάφορα επίπεδα των διαγωνιζόμενων. Γι΄ αυτό τον λόγο θα παρότρυνα κάποιον να λάβει μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό αλλά θα έδινα την εξής συμβουλή, το αγωνιστικό κομμάτι κατ’ εμένα αφορά μόνο παιδιά που βλέπουν σοβαρά το κομμάτι του χορού οπότε πρέπει να είσαι σίγουρος.
 
Ένα μήνυμα που θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με τον χορό επαγγελματικά;
 
Αν το αγαπάς πραγματικά, κυνήγησε το χωρίς δισταγμούς! Ο χορός είναι τέχνη, όπως η τέχνη εξελίσσεται έτσι και ο χορός. Μπορείς να ασχοληθείς μ’ αυτόν μέσα από διάφορους τομείς. Είναι δύσκολος ο χώρος της τέχνης, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και κανένα όνειρο άπιαστο.