ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, στο κέντρο της Λάρνακας, στεγάζεται σε ένα κτήριο νεοκλασικού τύπου του 1927, το οποίο αναπαλαιώθηκε ολοκληρωτικά το 2011, διατηρώντας την αυθεντική του αρχιτεκτονική.

Το μουσείο είναι Κοινοφελές Ίδρυμα και στοχεύει στη διατήρηση της ιατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η κύρια συλλογή του καλύπτει την περίοδο 1850-1950 μ.Χ. αλλά υπάρχουν και εκθέματα από τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ άλλα είναι πιο πρόσφατα, του 1980.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Μπορεί κάποιος να δει μόνιμες εκθέσεις με παλιά ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα από την κυπριακή ιατρική και φαρμακευτική, καθώς και συλλογή από την κυπριακή ιατρική λαογραφία με ποιήματα, κατάρες και φράσεις. Στον ηλιακό του κτηρίου εκτίθενται φωτογραφίες και πλαισιωμένες εικόνες από την ιατρική διαμέσου των μεσαιωνικών και βυζαντινών χρόνων, μέχρι και την Τουρκοκρατία. Τα εκθέματα αυτά απεικονίζουν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό, θεραπεία χολέρας, θεραπείες σε μοναστήρια κ.τ.λ. Η μια από τις αίθουσες του Μουσείου αξιοποιείται κυρίως ως χώρος μελέτης και έρευνας, αφού διαθέτει βιλιοθήκη με ιατρικά βιβλία στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα καθώς και στην κυπριακή διάλεκτο. Το Μουσείο επιτρέπει στους επισκέπτες να χειριστούν οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται στον χώρο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η καφετερία του Μουσείου διαθέτει παραδοσιακά κυπριακά θεραπευτικά ποτά.

Το Μουσείο διοργανώνει δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις για το κοινό και δραστηριότητες με ιατρικό ενδιαφέρον. Επίσης προσφέρει εκπαιδευτική δράση τόσο σε μαθητές οποιασδήποτε ηλικίας όσο και σε φοιτητές, μετά από σχετική διευθέτηση. Πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών, κατόπιν διευθέτησης. Δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης και εκτός του προκαθορισμένου προγράμματος λειτουργίας του Μουσείου.

Διεύθυνση:
Καραολή & Δημητρίου 35, Λάρνακα

Ώρες & μέρες λειτουργίας:
Τετάρτη και Σάββατο 09:00-12:30