ΣΕΚ: Έφθασε η ώρα οι θυσίες των εργαζομένων να εξαργυρωθούν

ΣΕΚ: Έφθασε η ώρα οι θυσίες των εργαζομένων να εξαργυρωθούν

Με την παρατηρούμενη οικονομική ανάκαμψη έφθασε η ώρα να εξαργυρωθούν οι θυσίες των εργαζομένων, επανακτώντας τα δικαιώματα τους που έχασαν την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, προσθέτοντας ότι “ευελπιστούμε πως οι εργοδότες θα προσεγγίσουν το μείζον αυτό θέμα, ως ζήτημα αποκατάστασης της αδικίας και χωρίς προσκόμματα και αντιπαραβολές θα ανάψουν το πράσινο φως για την ομαλή ανανέωση των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα”.

Από το βήμα του σημερινού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας, ο κ. Μωυσέως υποστήριξε ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας το 2015 και η αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1% της τελευταίας τριετίας, νομιμοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που κουτσουρεύτηκαν την περίοδο της βαθιάς κρίσης.

“Έφτασε η ώρα της ανασύνταξης δυνάμεων και επιχειρημάτων για να πειστούν και οι πιο άπιστοι πως έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και ότι οι εργαζόμενοι δικαιωματικά θα πρέπει να πάρουν πίσω τα δικαιώματα τους”, είπε.

Ο κ. Μωυσέως επέκρινε την πολιτεία για τη θλιβερή κατάντια του νευραλγικού τομέα της υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό του Υπουργού Υγείας προκειμένου να τελεσφορήσουν οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Εξέφρασε την ευαρέσκεια του γιατί τα νομοσχέδια για πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της Ίσης Μεταχείρισης στην εργασία θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή για ψήφιση, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποτροπή των φαινομένων της εργασιακής εκμετάλλευσης και της αποδυνάμωσης των κοινωνικών ταμείων.

Η ΣΕΚ, είπε, ανησυχεί έντονα για την τροπή που προσλαμβάνει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καλώντας την πολιτεία να δώσει καθαρή και βιώσιμη λύση σε αυτό το καίριο ζήτημα το οποίο φρενάρει την οικονομική επανεκκίνηση, καταδυναστεύοντας ταυτόχρονα χιλιάδες νοικοκυριά και μικροεπιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο επανεκλεγείς επαρχιακός γραμματέας ΣΕΚ Λευκωσίας - Κερύνειας Πάμπος Ιωαννίδης κατήγγειλε ότι η εργασιακή εκμετάλλευση κάνει θραύση ενώ η εργοδότηση αλλοδαπών κινείται σε ψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας κάθε λογικό όριο, οξύνοντας περαιτέρω το καυτό πρόβλημα της εξασφάλισης εργασίας από μέρους του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Ο κ. Ιωαννίδης κάλεσε την πολιτεία και τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν τάχιστα στην εκτέλεση έργων πνοής στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, στην ανάπτυξη της υπαίθρου η οποία ακολουθεί φθίνουσα πορεία και στην επίλυση του κυκλοφοριακού με την εδραίωση ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού δικτύου δημόσιων μεταφορών.
Στο συνέδριο της ΣΕΚ Λευκωσίας –Κερύνειας απέστειλε χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ενώ παρέστησαν συνδικαλιστές από την Ελλάδα.