4,8 εκατομμύρια στα ταμεία της Κύπρου για την διανομή φρούτων και λαχανικών

4,8 εκατομμύρια στα ταμεία της Κύπρου για την διανομή φρούτων και λαχανικών

4.800.000 θα λάβει η Κύπρος από το πρόγραμμα της ΕΕ για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, ανακοίνωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Τα χρήματα αφορούν 6 συναπτά έτη και ανέρχονται στο ποσό των 800.000 ευρώ ετησίως. Η καταβολή τους κατέστη δυνατή μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συμφωνία είναι προκαταρκτική και εξασφαλίζει την δίκαιη και αποτελεσματική διάθεση των κονδυλίων.

Ο Υπουργός συμμετείχε στο συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2015

Ο Υπουργός με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία και συγκεκριμένα “τον φίλο του”, όπως αποκάλεσε τον Fernand Εtgen, “για την παραγωγική συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες”.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, αντιμετωπίστηκαν σημαντικές προκλήσεις όπως η πανευρωπαϊκή κρίση στον γεωργικό τομέα, αναφέροντας ότι, ως προεδρία το Λουξεμβούργο “ενήργησε εποικοδομητικά και έφερε εις πέρας ένα φιλόδοξο έργο οδηγώντας την ΕΕ προς την επίτευξη σημαντικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων”.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στο χοίρειο τομέα Κύπρου, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν στην βάση των ιδιαιτεροτήτων της.

Σύμφωνα με τον υπουργό ένας αριθμός κρατών μελών έθεσε στο Συμβούλιο το ζήτημα της διασφάλισης της ποιότητα και ασφάλειας του εισαγόμενου μελιού από τρίτες χώρες, ανησυχία που συμμερίζεται και η κυβέρνηση.