Αναμένεται εμπειρογνώμονας από Λίβανο για τα αρχαία στο πλοίο

Αναμένεται εμπειρογνώμονας από Λίβανο για τα αρχαία στο πλοίο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλιδης ανέφερε ότι εμπειρογνώμονας το Λίβανο αναμένεται να έρθει στην Κύπρο για να εξετάσει το φορτίο του πλοίου που μετέφερε αρχαιότητες και τώρα έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση κατά πόσον το πλοίο βρισκόταν στην ΑΟΖ της Κύπρου ή του Λιβάνου, είπε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο, οι πληροφορίες λένε ότι ήταν στην ΑΟΖ του Λιβάνου εξ ου και κλήθηκε και θα έρθει εμπειρογνώμονας από το Λίβανο. Αυτό όμως δεν σταματά την υποχρέωση ενός κράτους, για ένα τέτοιο φορτίο, να διερευνήσει τα πάντα προτού του επιτρέψει τον απόπλου».

Οι δηλώσεις του κ. Κασουλίδη έγιναν μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

«Είτε στη μια ΑΟΖ ήταν είτε στην άλλη, η διαδικασία της προσωρινής κατάσχεσης και του πλοίου και του περιεχομένου του θα είναι η ίδια. Επομένως, σε αυτό το σημείο είμαστε ακόμα. Θα έρθει ο Λιβανέζος να πει τις απόψεις του, να ακούσουμε από ξένους εμπειρογνώμονες αυτού του είδους το φορτίο από πού προέρχεται και ποιος ήταν ο προορισμός του και μετά θα τα δούμε όλα. Να κάνουμε λίγη υπομονή. Αυτό το πλοίο ήταν μέσα στο λιμάνι της Λεμεσού για κάποιο ορισμένο αριθμό ημερών» είπε.

Ερωτηθείς αν το πλοίο εξυπηρετείτο στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά.

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει άρση της κατάσχεσης και να παραδοθεί στις Αρχές του Λιβάνου το πλοίο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «αυτά είναι θέματα τα οποία θα δούμε διότι προηγείται μια σειρά από άλλες εξετάσεις προτού φτάσουμε στο θέμα για το οποίο ρωτάτε. Αναλόγως των ευρημάτων, αναλόγως της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, θα πράξουμε».