Αποκρατικοποίηση ΑΗΚ : Πολλά τα αρνητικά στην πρόταση της Τρόικα λέει ο πρόεδρος

Αποκρατικοποίηση ΑΗΚ : Πολλά τα αρνητικά στην πρόταση της Τρόικα λέει ο πρόεδρος

Η απάντηση της Τρόικα στην πρόταση της κυβέρνησης για την ΑΗΚ περιέχει πολλά αρνητικά σημεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Όθων Θεοδούλου.

Ο κ. Θεοδούλου ανέφερε ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και σ' αυτό αποσκοπούσε η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας και μελών του ΔΣ και της Διεύθυνσης της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως μια υπηρεσιακή ομάδα του Υπουργείου και της ΑΗΚ αναλάβει να ετοιμάσει μια τεχνοκρατική ανταπάντηση προς την Τρόικα κάτι που ενδεχομένως να γίνει σήμερα, όπως είπε.

Η πρόταση της Κυβέρνησης προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ και τη μη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, κάτι που φαίνεται να απορρίπτουν οι διεθνείς δανειστές με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον “αέρα” η εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Η πρόταση για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ διαλαμβάνει τη δημιουργία δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου, ένα μονοπωλιακό για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και ένα ανταγωνιστικό για την παραγωγή και προμήθεια ρεύματος.

Από την πλευρά τους, οι συντεχνίες καταγγέλλουν ότι δεν γίνεται καμία διαβούλευση μαζί τους και δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση και ουσιαστικά “βρίσκονται στο σκοτάδι”, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών, με τους οποίους επικοινώνησε το ΚΥΠΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για σκλήρυνση της στάσης από πλευράς της Τρόικας, σε περίπτωση που αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιφυλάχθηκαν ωστόσο να προβούν σε ολοκληρωμένες δηλώσεις όταν και εφόσον τύχουν επίσημης ενημέρωσης για το τί πραγματικά προνοεί η πρόταση των δανειστών αλλά για το ποία θα είναι η αντίδραση από πλευράς της Κυβέρνησης.

“Είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε απόφαση διαχωρισμού της ΑΗΚ και ιδιωτικοποίησης της για μας είναι 'κόκκινη γραμμή' και θα αντιδράσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας. Προς το παρόν, όμως, τηρούμε στάση αναμονής”, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες οι συντεχνίες προειδοποίησαν με δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν θα τις αφήνει ικανοποιημένες και επιφυλάχθηκαν να ανακοινώσουν τις όποιες αποφάσεις τους μετά τις γιορτές.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Ενέργειας για ΑΗΚ: Λάβαμε τα σχόλια της Τρόικας