Σιζόπουλος για ΑΗΚ: Η Κυβέρνηση παραπληροφορεί για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σιζόπουλος για ΑΗΚ: Η Κυβέρνηση παραπληροφορεί για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η πρόθεση της για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και κυρίως των κερδοφόρων, δεν είναι πρόσφατη και ούτε αποτελεί μνημονιακή πρόνοια, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Η στάση της Κυβέρνησης επιβεβαιώνει την "επιλεκτική πρόθεση της", όσον αφορά την εφαρμογή προνοιών του μνημονίου, αφού δεν δικαιολογείται η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών την ώρα που αγνοεί ευνοϊκές για τους πολίτες πρόνοιες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση του λαού και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο κ.Σιζόπουλος είπε πως "δεν δικαιολογείται διαφορετικά το γεγονός ότι επιχειρεί (η Κυβέρνηση) συστηματικά την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, επικαλούμενη ουσιαστικά τις πρόνοιες του μνημονίου, ενώ την ίδια στιγμή αγνοεί άλλες πρόνοιες του μνημονίου που είναι ευνοϊκές για τους πολίτες, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων, όσων επιβεβαιωμένα έχουν ουσιαστικά παραπλανηθεί από τις τράπεζες".

Είναι προφανές, συνέχισε, πως "η Κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια" και υποστήριξε ότι η πραγματικότητα είναι ότι "η πρόθεση της για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και κυρίως των κερδοφόρων, δεν είναι πρόσφατη και ούτε αποτελεί μνημονιακή πρόνοια, αλλά ήταν πάγια θέση του ΔΗΣΥ, που αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων".

Υποδεικνύοντας ότι " κανένας δεν έχει απαντήσει ποιά θα ήταν τα ανταλλάγματα από την ιδιωτικοποίηση αυτών των οργανισμών", ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι, την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παραπληροφορεί το λαό όταν επικαλείται πως με τις ιδιωτικοποιήσεις θα υπάρξουν πρόσθετα κέρδη για την κυπριακή κοινωνία, όπως νέες θέσεις εργασίες.

"Την ίδια στιγμή όμως γνωρίζουμε ότι 1500-1600 εργαζόμενοι από την ΑΤΗΚ θα μεταφερθούν στο δημόσιο τομέα και αντί να μικρύνει ο δημόσιος τομέας όπως επικαλείται (η Κυβέρνηση), θα τον αυξήσει, με τους φορολογούμενους πολίτες να καταβάλλουν την μισθοδοσία των επιπρόσθετων νέων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι, επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση επικαλείται ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις θα υπάρξουν νέες επενδύσεις, " ενώ δεν έχει απαντήσει όμως ποιος ιδιώτης είναι αυτός που θα επενδύει περισσότερα χρήματα από ότι θα είναι η κερδοφορία".

Είναι προφανές, συνέχισε, ότι η κερδοφορία θα είναι μεγαλύτερη από τις επενδύσεις και τα επιπλέον εκατομμύρια θα μεταφέρονται στο εξωτερικό σε βάρος της κυπριακής οικονομίας.

Ακόμη ο κ.Σιζόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση επικαλείται ως πλεονέκτημα των ιδιωτικοποιήσεων τη μείωση της τιμής των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες λόγω ανταγωνισμού, ενώ ήδη η ΑΤΗΚ βρίσκεται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και διερωτήθηκε τι όφελος είχαν οι πολίτες από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, αφού αντί να μειωθούν τελικά τα αεροπορικά εισιτήρια προς όφελος τους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Τέλος επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΔΕΚ ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών "και κυρίως οργανισμών κοινής ωφέλειας, οργανισμοί οι οποίοι συσσώρευσαν περιουσιακά στοιχεία ως αποτέλεσμα της συνεισφοράς των πολιτών".

Κάλεσε δε την Κυβέρνηση να εξετάσει με κάθε σοβαρότητα την ολοκληρωμένη πρόταση που το Κίνημα έχει καταθέσει εδώ και χρόνια, η οποία αφορά αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών και στη συνέχεια αλλαγή του τρόπου διοίκησης, με εισαγωγή και στρατηγικού επενδυτή.