Οικολόγοι για ΑΗΚ: Καθόλου ικανοποιητική η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικα

Οικολόγοι για ΑΗΚ: Καθόλου ικανοποιητική η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικα

Τη διαφωνία τους με τις εξελίξεις στην ΑΗΚ εκφράζουν οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους.

Βλέποντας στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Αρχής ως μία "ομαλή ιδιωτικοποίηση" αναφέρει ότι απορρίπτει τη συμφωνία που έχει προκύψει μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικα.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Διαχωρισμός ΑΗΚ: Καθόλου ικανοποιητική η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας

Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η συμφωνία κυβέρνησης τρόικας για το λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ.

Το γεγονός ότι η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη δημιουργία δυο οργανισμών υπό κρατικό έλεγχο στη βάση ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος δεν μπορεί να αποτελεί ικανοποιητική λύση.

Με τον τρόπο αυτό δεν αποφεύγεται η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Μάλλον πρόκειται για μια διαδικασία που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο ομαλή ιδιωτικοποίηση. Γι αυτό και η συμφωνία αυτή είναι απορριπτέα από τους Οικολόγους.

Η θέση των Οικολόγων είναι ότι πρέπει άμεσα η ΑΗΚ να απαλλαγεί από το κομματικά βαρίδια και να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη ευέλικτη και παραγωγική δημόσια επιχείρηση παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να γίνει και ο λειτουργικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ υπό το ίδιο κοινό νομικό καθεστώς.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μπορεί να συζητηθεί αν είναι προς το δημόσιο συμφέρον ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΗΚ και όχι γιατί το επιβάλλει η τρόικα ή οι οποίες δογματικές αντιλήψεις.

Καλούμε επιτέλους την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα από το λαό της και να διεκδικήσει έναντι της τρόικας τα συμφέροντα της Κύπρου. Δεν είναι η ώρα για διατάραξη της εργατικής ειρήνης στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Ελπίζουμε και οι συντεχνίες να επιδείξουν ανάλογη υπευθυνότητα και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των καταναλωτών και οι ζημιές στην οικονομία.