Πως εκδιώχθηκε από την Λαϊκή η HSBC

Πως εκδιώχθηκε από την Λαϊκή η HSBC

Από το πρώτο κιόλας διάταγμα άρσης του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, το οποίο εκδόθηκε δυνάμει των προνοιών της πρόσφατης νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει πρόσβαση στο περιεχόμενο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι ανακριτές του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος εξασφάλισαν σημαντική μαρτυρία για ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια της ποινικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, η ανακριτική ομάδα εξασφάλισε την περασμένη Δευτέρα δικαστικό διάταγμα το οποίο επέτρεψε στους ανακριτές να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο σκληρών δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι διαβιβάστηκαν πρόσφατα από τις βρετανικές αρχές κατόπιν εκτέλεσης αιτήματος δικαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν από την ανακριτική ομάδα στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία αφορά τον τρόπο με τον οποίο, το 2006, το μερίδιο της HSBC στη Λαϊκή Τράπεζα πέρασε στον έλεγχο του Ανδρέα Βγενόπουλου, με την ανοχή, το λιγότερο, της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις βρετανικές αρχές υποβλήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και την εκτέλεσή του ανέλαβε το SFO (Serious Fraud Office).

Οι Βρετανοί ανακριτές ανταποκρίθηκαν θετικά και πριν από 3-4 μήνες άρχισαν να στέλλουν στοιχεία τα οποία προέκυψαν από έρευνες και ανακρίσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα χέρια των ανακριτών ήταν δεμένα, αφού ο νόμος δεν τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, έως πρόσφατα, όταν η Βουλή ψήφισε τον νόμο με τον οποίο μπορεί πλέον να αρθεί το απόρρητο της επικοινωνίας και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο emails.

Έγιναν ανακρίσεις

Την ίδια ημέρα που εκδόθηκε το δικαστικό διάταγμα, αναλύθηκαν τα δεδομένα των σκληρών δίσκων και αυθημερόν -πληροφορίες λένε πως ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό- δύο ανακριτές του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος, αναχώρησαν για το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός της εκεί μετάβασής τους ήταν η λήψη καταθέσεων από πρώην στελέχη της HSBC.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κύπριοι ανακριτές ήταν παρόντες κατά τις ανακρίσεις που έγιναν από μέλη του SFO. Οι ανακριτές αναμένονταν να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στην Κύπρο έχοντας στις αποσκευές τους τις καταθέσεις που λήφθηκαν από πρώην στελέχη της HSBC.

Αγγίζουν τον Χριστόδουλο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα διερευνώμενα αδικήματα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την έκδοση του διατάγματος άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας, αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, δεκασμό δημόσιου λειτουργού και διαφθορά.

Όπως μας λέχθηκε από καλά ενημερωμένη πηγή, το συγκεκριμένο κεφάλαιο των ερευνών αγγίζει και τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Και αυτό καθώς την περίοδο κατά την οποία το σημαντικό μερίδιο των μετοχών που κατείχε η HSBC στη Λαϊκή Τράπεζας πέρασε στον έλεγχο του Ανδρέα Βγενόπουλου, αρχές του 2006, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας που είναι η εποπτική αρχή, ήταν ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του οι οποίες ενδεχομένως να στοιχειοθετούν τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

MFG και Tosca

Όπως έγραψε ο «Π» στην έκδοση της 15ης Νοεμβρίου, η εξαγορά, στις 2 Φεβρουαρίου του 2006, του πακέτου μετοχών της τάξης του 21,16%, που κατείχε για αρκετά χρόνια προηγουμένως στη Λαϊκή Τράπεζα η HSBC, αποτέλεσε την απαρχή της καταστροφής, αφού με αυτή την πράξη ο Ανδρέας Βγενόπουλος, άμεσα με τη Marfin Financial Group (MFG) και έμμεσα με το Tosca Fund, «πέρασε χέρι» στη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα του τόπου.

Από τις έρευνες της ανακριτικής ομάδας της αστυνομίας δεν εντοπίσθηκε κανένα έγγραφο στην Κεντρική Τράπεζα που να συνηγορεί στο ότι διενεργήθηκε έρευνα για ενδεχόμενη προσυνεννόηση της Marfin Financial Group (MFG) και του Tosca Fund στο πλαίσιο της εξαγοράς του πακέτου των μετοχών της HSBC, τον Φεβρουάριο του 2006, εν αντιθέσει με τις φήμες, αλλά και τις πληροφορίες που υπήρχαν εκείνη την περίοδο.

Οι ανακριτές έχουν εδώ και καιρό εξασφαλίσει μαρτυρία από την οποία προκύπτει ότι στις 12 Ιανουαρίου 2006 -τρεις εβδομάδες περίπου πριν από την πώληση των μετοχών- ο Κωνσταντίνος Τσολάκης, βοηθός διευθυντής τότε του τμήματος εποπτείας εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων της Κεντρικής, με οδηγίες του Χρ. Χριστοδούλου, ετοίμασε γραπτό σημείωμα για την παρουσίαση του ομίλου της Marfin Financial Group (MFG).

Στο σημείωμα αυτό καταγράφεται και ότι το Tosca Fund ήταν μέτοχος στη Marfin Financial Group (MFG) με ποσοστό 6,12%.Την ίδια μέρα στην Κεντρική, ο Κ. Πουλλής, αν. διευθυντής στη διεύθυνση ρύθμισης και εποπτείας τραπεζικών ιδρυμάτων, μαζί με τον υφιστάμενό του Κ.

Τσολάκη συναντήθηκαν με τους Jon Hartley, senior executive της HSBC Λονδίνου, και Άντρη Αντωνιάδου, chief executive officer της HSBC στην Κύπρο. Σε αυτή τη συνάντηση έγινε η πρώτη επίσημη ενημέρωση για το ενδιαφέρον της MFG να αγοράσει το μετοχικό πακέτο της HSBC. Με τα πιο πάνω καταρρίπτεται το επιχείρημα του Χρ. Χριστοδούλου ότι έμαθε για την αγοραπωλησία από τον Τύπο δύο μέρες μετά που αυτή πραγματοποιήθηκε!

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»