Συνεργασία Κύπρος – Αίγυπτος: Τα προϊόντα που προωθούνται για εξαγωγές στην Κύπρο

Συνεργασία Κύπρος – Αίγυπτος: Τα προϊόντα που προωθούνται για εξαγωγές στην Κύπρο

Στρατηγική συμμαχία με την Αίγυπτο επιδιώκει να κτίσει ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του από τη γειτονική χώρα, Khaled Hanafy, έγινε κοινωνός του ενδιαφέροντος για εξαγωγές προϊόντων στην Κύπρο τα οποία αφορούν κυρίως κέτσαπ, αλεύρι, κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα.

Η Αίγυπτος θεωρεί πολύ σημαντική τη γεωγραφική θέση της Κύπρου και αισιοδοξεί ότι με τις εξαγωγές προϊόντων στη χώρα θα μπορούν οι βιομηχανίες τροφίμων της χώρας να επεκταθούν μέσω της χώρας μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και Κύπρου βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο μετά και την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Αθήνα το Δεκέμβριο. Οι τρεις χώρες δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, είχαν συμφωνήσει για περαιτέρω συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδίως στους τομείς των οικονομικών, της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Πάντως οι εμπορικές μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου ανήλθαν το 2013 στα €67.5 εκ. ενώ σήμερα με βάση επίσημα στοιχεία υπάρχουν 140 κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού στα τέλη του 2014.