Κεντρική Τράπεζα: Νέα οδηγία για απλοποίηση διαδικασιών και ικανότητα αποπληρωμής

Κεντρική Τράπεζα: Νέα οδηγία για απλοποίηση διαδικασιών και ικανότητα αποπληρωμής

Η απλοποίηση των διαδικασιών στη χορήγηση δανείων και η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και όχι η εξασφάλιση, περιλαμβάνονται στο σχέδιο μνημονιακής οδηγίας που απέστειλε η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου στην Τρόικα και στους εμπλεκόμενους φορείς στην Κύπρο για να δώσουν τα σχόλια τους, μέχρι αύριο Παρασκευή.

Κληθείς ο επικεφαλής του Τμήματος Eποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", είπε ότι η υπό ετοιμασία οδηγία για τις διαδικασίες παραχώρησης δανείων θα έπρεπε με βάση το μνημόνιο να είχε δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του 2015 αλλά έχει δοθεί παράταση από την Τρόικα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ότι αναμένονται τα σχόλια Τρόικας και εμπλεκόμενων φορέων μέχρι αύριο, 15 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια θα ενσωματωθούν τα σχόλια που θα κρίνει η ΚΤ ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν και θα οδηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας για έγκριση και δημοσίευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι στο σχέδιο της νέας οδηγίας “υπάρχει μια γενική απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης δανείων”, ενώ βασικό στοιχείο, όπως επισήμανε, της νέας οδηγίας είναι πως “επανατονίζεται ότι το κριτήριο χορήγησης δανείου πρέπει να είναι η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και όχι η εξασφάλιση, η οποία θεωρείται πλέον δευτερεύων κριτήριο”.

Με την πρώτη οδηγία τέλος του 2013 είχαμε πάει στο άλλο άκρο και αυτό εξ ανάγκης έτσι ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “τώρα τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί σχετικώς και νοιώσαμε ότι είναι ο χρόνος να χαλαρώσουμε κάπως τα πράγματα για να μπορέσουν και οι τράπεζες να δώσουν δάνεια, τα οποία χρειάζεται η οικονομία, πάντοτε πλέον μέσα στα σωστά πλαίσια”.

Το σχέδιο της νέας οδηγίας, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, περιλαμβάνει επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αξιολογούν την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και θα μπορούν να χορηγούν πιστωτικές διευκολύνσεις και χωρίς εξασφαλίσεις αν κρίνουν ότι είναι ικανοποιητική η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη.

Σε σχέση με προσωπικές εγγυήσεις, ο κ. Δημητρίου είπε ότι στην οδηγία η ΚΤ προτρέπει τις τράπεζες να μην ζητούν προσωπικές εγγυήσεις εάν ικανοποιηθούν από την ικανότητα αποπληρωμής του πρωτοφειλέτη.