Τριμερής Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου στις Βρυξέλλες

Τριμερής Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης φιλοξένησε σήμερα, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά και του Λιβάνου κ. Gebran Bassil σε τριμερή συνάντηση, η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένης συνεργασίας για θέματα που επικεντρώνονται στον Λίβανο και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία για προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προσφυγική κρίση, με τους Υπουργούς να συμφωνούν στη χρησιμότητα της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των τριών χωρών. Κύπρος και Ελλάδα τόνισαν, παράλληλα, τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στον Λίβανο και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για στήριξη της χώρας από πλευράς ΕΕ, με κάθε δυνατό τρόπο.

Εξετάστηκαν, επίσης, τρόποι για ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο και ο τουρισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ των Πολιτικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε επεξεργασία της θεματολογίας σε σχέση με τους πιο πάνω τομείς.

Συμφωνήθηκε, τέλος, όπως στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και Ελλάδας πραγματοποιήσουν από κοινού επίσκεψη στον Λίβανο.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος - Λίβανος