Και επίσημα νέος εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου η Cobalt

Και επίσημα νέος εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου η Cobalt

COBALT, ο νέος εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την CAS (Cyprus Aerotechnical Services), μια νέα κυπριακή εταιρεία που αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς.

 Η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του στόλου της COBALT, που θα αποτελείται από αεροσκάφη της εταιρείας Airbus. Η συμφωνία, η οποία έλαβε χώρα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας προς την τοπική οικονομία.

Η CAS είναι μια νεοσύστατη κυπριακή εταιρεία που εργοδοτεί αρκετούς μηχανικούς και τεχνικούς συντήρησης, πρώην εργαζομένους των Κυπριακών Αερογραμμών. Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της EASA, έδωσε πρόσφατα την άδεια στην CAS να συντηρεί αεροσκάφη Airbus και Boeing. Όραμα της εταιρείας είναι η προσφορά υψηλών προτύπων ασφάλειας και αξιοπιστίας στον κλάδο των αερομεταφορών. Όπως και στην περίπτωση της COBALT, σκοπός της CAS είναι η εκμετάλλευση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου και η ανάπτυξη ενός ισχυρού περιφερειακού κέντρου συντήρησης στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, χρησιμοποιώντας την άριστη υποδομή που παρέμεινε μετά την κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών. Παρόλο που στο παρόν στάδιο η COBALT είναι ο κύριος πελάτης της CAS, η εταιρεία στοχεύει στην προώθηση των υπηρεσιών της και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή μας.

Ο CEO της COBALT κ. Andrew Pyne τόνισε τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας για την Κύπρο. «Ο κυπριακός τομέας των αερομεταφορών έχει μεγάλη και σημαντική παράδοση. Μετά την κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών υπήρχε ο κίνδυνος να χαθεί και η τεχνογνωσία, που ήταν συνδεδεμένη με τις εγκαταστάσεις συντήρησης των Κυπριακών Αερογραμμών. Το προσωπικό των εγκαταστάσεων αυτών – περίπου 25 άριστα εκπαιδευμένοι μηχανικοί και τεχνικοί συντήρησης – είχαν προσεγγιστεί από το εξωτερικό και τους είχαν προσφερθεί θέσεις εργασίας στο Ντουμπάι και στο Λονδίνο.»

Όπως σημείωσε ο κ. Γιώργος Πούμος, Αντιπρόεδρος της CAS, «Η συμφωνία με την COBALT διασφαλίζει ότι θα κρατήσουμε αυτούς τους έμπειρους μηχανικούς και τεχνικούς στην Κύπρο. Με τον καιρό, είμαι σίγουρος πως η CAS θα δημιουργήσει μια σημαντική μονάδα συντήρησης και επισκευής (MRO) στη Λάρνακα, ικανή να εργοδοτήσει εκατοντάδες άτομα και να παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε αερογραμμές και αεροσκάφη.»

Η υπογραφή της συμφωνίας είναι μια πολύ καλή και ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση για την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες και οικονομική αστάθεια που ταλανίζουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Τόσο όσον αφορά την άμεση εργοδότηση ατόμων, όσο και τη συνεργασία με τοπικές εταιρείες όπως η CAS, τα οφέλη ενός ισχυρού εθνικού αερομεταφορέα είναι σημαντικά. Η COBALT είναι πεπεισμένη πως αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής, με ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως στα σχέδια της COBALT είναι η άμεση δημιουργία 500 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τονώνοντας τομείς απασχόλησης, όπως ο τουρισμός.

Ό νέος εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2016. Στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας θα περιλαμβάνονται πτήσεις από τη Λάρνακα προς τη Δυτική Ευρώπη, Ρωσία, Μέση Ανατολή και Αφρική.