Πληρώσαμε «χρυσά» τα ρωσικά ελικόπτερα;

Πληρώσαμε «χρυσά» τα ρωσικά ελικόπτερα;

Έρευνα διεξάγει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σχετικά με την αγορά των ρωσικών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς Mi-35P, ύστερα από ενδείξεις ότι καταβλήθηκε ποσό τριπλάσιο του προβλεπόμενου.

Αποτέλεσμα αυτού του αυτοεγκλωβισμού, είναι να δαπανά σημαντικά κονδύλια για τη συντήρησή τους, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με άλλου τύπου ελικόπτερα.

Η έρευνα αποφασίστηκε ύστερα από πρόσφατη συζήτηση θέματος που αφορούσε την αγορά εξαρτημάτων και υπηρεσιών από την προμηθεύτρια εταιρεία, αφού, ενώ η εκτίμηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών προσδιόρισε το ποσό της δαπάνης περίπου στις €300.000 - €350.000, η εταιρεία ζήτησε πέραν του €1 εκατ. Είχε προηγηθεί πέρυσι η γενική συντήρηση των ελικοπτέρων που κόστισε στο κράτος περίπου €28 εκατ., ποσό το οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί υπερβολικό. Η προηγούμενη αντίστοιχη συντήρηση είχε κοστίσει στο κράτος περίπου €12 εκατ. και επειδή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν μεσολάβησε κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα, υπολογιζόταν πως
η επόμενη συντήρηση δεν θα υπερέβαινε τα €13 εκατ.- €13,5 εκατ. Το θέμα είχε απασχολήσει και τη Βουλή αλλά, παρά τις αντιδράσεις, τελικά το ποσό αποδεσμεύθηκε.

Πηγή: εφημερίδα "Φιλελεύθερος"