Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας, την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος για την οικονομία, το ζήτημα της CYTA και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τα κονδύλια που θα χρειαστούν για την εφαρμογή της απόφασης για μείωση της θητείας και την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Όλοι πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η άμυνα έχει κόστος και μάλιστα σημαντικό κόστος και το αναφέρω αυτό και σε συνάρτηση με τον δικαιολογημένο, σε κάποιο βαθμό, προβληματισμό για το κόστος της λύσης. Να έχουμε δηλαδή υπόψη ότι και η μη λύση και η ανάγκη διατήρησης ενός αξιόπιστου στρατεύματος, έχει κόστος. Από την άλλη η εντύπωση ότι μια Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) θα βασιζόταν, όπως βασίζεται μέχρι σήμερα, σε μια μακρά υποχρεωτική θητεία στράτευσης των δεκαοχτάχρονων, ότι αυτή η Ε.Φ. κοστίζει λιγότερο από ένα μικρότερο και πιο καλά οργανωμένο επαγγελματικά στελεχωμένο στρατό είναι λανθασμένη.
Υπάρχει μια άμεση δημοσιονομική επιβάρυνση, επειδή ασφαλώς οι επαγγελματίες πολίτες θα παίρνουν μισθό μεγαλύτερο από τον συμβολικό ουσιαστικό μισθό που παίρνουν οι στρατεύσιμοι, αλλά από την άλλη ο άλλος δεν πρέπει μόνο να βλέπει τα στενά δημοσιονομικά κριτήρια, τις επιπτώσεις, αλλά και το γενικότερο οικονομικό όφελος. Μια θητεία δύο χρόνων για όλο τον ανδρικό πληθυσμό έχει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις, μια εφεδρεία στην έκταση, την οποία είχαμε μέχρι σήμερα, επίσης έχει επίπτωση στην εθνική παραγωγή. Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα στενά δημοσιονομικά, αλλά και τα ευρύτερα οικονομικά κριτήρια.
Να έχουμε υπόψη, επίσης, όχι μόνο το ύψος της δαπάνης αλλά και την ποιότητα των δαπανών. Θα πληρώσουμε σε ένα άμεσο στάδιο περισσότερα, αλλά η δαπάνη, η επένδυση του φορολογούμενου στην άμυνα θα είναι ποιοτικά καλύτερη, γιατί αντί η στελέχωσή σου να αλλάζει κάθε 24 μήνες που θα φύγει μια σειρά, μια ΕΣΣΟ, για να έρθει μια άλλη ΕΣΣΟ των 18χρονων θα έχεις ουσιαστικά ένα ημιεπαγγελματικό στρατό και αυτό θα βελτιώσει την εκπαίδευση και τη συντήρηση.
Διαβάστε επίσης: ΔΗΣΥ για μείωση στρατιωτικής θητείας: Μεσοπρόθεσμα θα έχουμε οικονομικά οφέλη
Τέλος, να έχουμε υπόψη, ή να ανοίγουμε τα μάτια μας, και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της άμυνας –όπως ισχύει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις- και να βλέπουμε τι συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Διαφορετικά ήταν τα δεδομένα των παλαιότερων εποχών σε σχέση με την οργάνωση ενόπλων δυνάμεων, εντελώς διαφορετικά όμως είναι σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάγκη στελέχωσης όχι με 18χρονους που υποχρεωτικά υπηρετούν θητεία, που έχουν κι αυτοί το κόστος τους, χωρίς να είναι η ποιοτική συμβολή η ίδια με ένα στράτευμα, το οποίο θα είναι πιο κοντά στα πρότυπα των ίδιων σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων που υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Αναφορικά με τις επικρίσεις ότι σε άλλους, για παράδειγμα τους αστυνομικούς που επίσης είναι ένα ζήτημα μείζον για την ασφάλεια, δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε, ο Υπουργός Οικονομικών ανάφερε: «Δεν βλέπω ποια είναι η επίκριση. Ποια είναι η λανθασμένη πρακτική; Αυτή είναι η δουλειά μιας Κυβέρνησης που λειτουργεί σωστά: Να ιεραρχεί ανάγκες και έχω πει πολλές φορές ότι ανάγκες υπάρχουν πολλές, πλείστες αιτιολογημένες, δικαιολογημένες. Οι πόροι και οι δυνατότητες είναι καθορισμένες και αυτός είναι και ο ειδικός ρόλος του Υπουργείου Οικονομικών, να προβαίνει σε ιεράρχηση και να εισηγείται προς την Κυβέρνηση συνολικά ότι, ναι, αυτό μπορούμε να το ικανοποιήσουμε, ενώ το άλλο για την ώρα, όχι. Συνεπώς, στο πλαίσιο της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση έχει υλοποιηθεί.
Επίσης, να σας πω ότι, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίαζα τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής, είχα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πει ότι στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί αυτή η γνωστή δέσμευση για μείωση της θητείας και αναδιοργάνωση της Ε.Φ.. Συνεπώς, δεν ήταν και δεν θα έπρεπε να ήταν, έκπληξη όπως γράφτηκε, αφού με τον πιο επίσημο τρόπο είχαμε ενημερώσει και εγώ ο ίδιος από την σκοπιά του Υπουργείου Οικονομικών, όταν παρουσίαζα τον προϋπολογισμό, ότι προχωράμε προς υλοποίηση αυτής της σημαντικότατης μεταρρύθμισης».