Τα προβλήματα των αγροτών συζήτησαν οργανώσεις – Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Τα προβλήματα των αγροτών συζήτησαν οργανώσεις – Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είχαν σήμερα οι ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ευγένιος Χαμπουλλάς, Βουλευτής ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας είπε ότι συζήτησαν τα προβλήματα που προκαλεί η ανομβρία, ενημερώθηκαν για την πορεία της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ και ήταν μια “πολύ παραγωγική συνάντηση. Υπήρξε συναντίληψη για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει επιτέλους οι επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις να γίνονται στοχευμένα στους τομείς για τους οποίους η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με ξένες χώρες, καλλιέργειες όπως το σταφύλι, το χαρούπι, την ελιά”. Σημείωσε δε ότι οι μεταποιήσεις από αυτές τις καλλιέργειες μεταφράζονται και σε αρκετά έσοδα.

Κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τις αγροτικές οργανώσεις και συζητήθηκε στην συνάντηση, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, είναι για το εμπόριο των προϊόντων μέσω του Κανονισμού της πράσινης γραμμής. Θα κωδικοποιήσουν, πρόσθεσε, τα ζητήματα που σήμερα συζήτησαν και θα περιμένουν την συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να είναι αρωγός στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλες τις αγροτικές οργανώσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς αυτού τομέα της οικονομίας που είναι πολύ σημαντικός, όπως σημείωσε.

Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού, Λάμπρος Αχιλλέως μιλώντας εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων – όπως ανέφερε – ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για το ότι άκουσε τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους για όλο το φάσμα της αγροτικής οικονομίας, Επικεντρώθηκαν είπε, στο θέμα της ανομβρίας για το οποίο έλαβαν υπόσχεση από τον κ. Νεοφύτου ότι θα το συζητήσει με τον Υπουργό Γεωργίας, ώστε να μπορέσει ο γεωργός να λάβει την εκταρική επιδότηση του χρόνου πιο έγκαιρα. Συζήτησαν επίσης το ρόλο του Συνεργατισμού στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προτείνοντας ελεγχόμενους τρόπους διεξαγωγής του εμπορίου μέσω του Κανονισμού για την πράσινη γραμμή με προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα και όχι από την Τουρκία.

Ο κ. Αχιλλέως πρόσθεσε ότι είχαν ευχάριστη συνομιλία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ “ο οποίος φαίνεται ότι γνωρίζει το αντικείμενο πάρα πολύ καλά”.