Κέντρο Οικονομικών Μελετών: Βελτιώθηκε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα

Κέντρο Οικονομικών Μελετών: Βελτιώθηκε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το ΚΟΕ ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με το Μάρτιο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως αναφέρει, σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε όλους τους τομείς εκτός των υπηρεσιών, με μεγαλύτερη τη συνεισφορά της ενδυνάμωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

«Η καλυτέρευση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές προέρχεται από πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς και από λιγότερο αρνητική στάση προς την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες» αναφέρει το ΚΟΕ.

Στο λιανικό εμπόριο η άνοδος του κλίματος οφείλεται, όπως εξηγεί, σε λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για τις πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο και θετικότερες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Στις κατασκευές οι προσδοκίες για ενίσχυση της απασχόλησης τους επόμενους μήνες οδήγησαν σε μικρή βελτίωση του κλίματος, αν και παραμένει αρκετά δυσμενές συγκριτικά με τους άλλους τομείς, προσθέτει.

Στη μεταποίηση η καλυτέρευση του κλίματος σχετίζεται κυρίως με λιγότερο απαισιόδοξες αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες προς τις επιχειρήσεις και με προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή το επόμενο τρίμηνο, αναφέρει το ΚΟΕ.

Αντίθετα, σημειώνεται, ότι το κλίμα στις υπηρεσίες υποχώρησε οριακά λόγω μικρής χειροτέρευσης στις αξιολογήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, ενώ οι εκτιμήσεις για την αναμενόμενη ζήτηση ήταν θετικότερες. Την ίδια ώρα, η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ ψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς.