Μελέτη Υπ. Οικονομικών: Μηδαμινές οι επιπτώσεις της κυπριακής οικονομίας από ένα Brexit

Μελέτη Υπ. Οικονομικών: Μηδαμινές οι επιπτώσεις της κυπριακής οικονομίας από ένα Brexit

 Μηδαμινές θα είναι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι όποιες επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία που θα έχει η στερλίνα έναντι του ευρώ, την περίοδο μετά το Brexit, διαπιστώνει μελέτη που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Τα συμπεράσματα της μελέτης που ετοίμασαν τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, ενόψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από ένα Brexit και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα είναι διαχειρίσιμες.

Το ερώτημα που εγείρεται πάντως είναι τι συμφωνία θα γίνει στο τέλος της ημέρας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για θέματα εμπορίου και εμπορικών συναλλαγών και σε ποιο βαθμό αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει την ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ. Η ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας σίγουρα δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ, όπως εκτιμά αρμόδια πηγή.

Στη μελέτη σημειώνεται, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ότι η Κύπρος δεν διατηρεί σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με την Βρετανία με τις κυπριακές εξαγωγές προς την Βρετανία, οι οποίες αφορούν κυρίως πατάτες, να ανέρχονται μόλις στο 3% των συνολικών εξαγωγών της Κύπρου, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015.

Ο μόνος τομέας που θα μπορούσε να επηρεαστεί κάπως, σε περίπτωση υποτίμησης της στερλίνας έναντι του ευρώ είναι ο τομέας του τουρισμού, ωστόσο, επειδή εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων, αναμένεται πως οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μηδαμινές.

Τα συμπεράσματα της μελέτης θα δοθούν τις επόμενες μέρες και στο Υπουργείο Εξωτερικών για να είναι ενήμερο κατά τις συζητήσεις που θα γίνονται στην ΕΕ, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, σε σχέση με τις επιπτώσεις της κυπριακής οικονομίας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.