ΕΤΥΚ: Διαφωνία με την απόρριψη αιτήσεων για αποχώρηση από την Τράπεζα Κύπρου

ΕΤΥΚ: Διαφωνία με την απόρριψη αιτήσεων για αποχώρηση από την Τράπεζα Κύπρου

Η ΕΤΥΚ θεωρεί την απόφαση της Τράπεζας σκληρή και άδικη. 

Διαφωνία με την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να απορρίψει τις 75 από τις συνολικά 440 αιτήσεις για εθελούσια αποχώρηση, εκφράζει η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), χαρακτηρίζοντας την απόφαση «σκληρή και άδικη».

«Θεωρούμε την απόφαση της Τράπεζας πολύ σκληρή αλλά και άδικη για τους συναδέλφους που έχουν απορριφθεί και καλούμε την Τράπεζα, έστω και την υστάτη, να την αναθεωρήσει και να αποδεχτεί το σύνολο των αιτήσεων των συναδέλφων», αναφέρει η ΕΤΥΚ σε σημερινή της ανακοίνωση.

Πάντως πηγή από την Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε ότι η απόφαση κινείται μέσα στο πλαίσιο των προνοιών του σχεδίου, βάσει του οποίου η τράπεζα διατηρούσε την διακριτική ευχέρεια και εγκρίνει ή να απορρίψει την όποια αίτηση, της είχε υποβληθεί.

Η συντεχνία υπενθυμίζει πως «έκανε πολλές προσπάθειες και συνεργάστηκε καλόπιστα με τους εκπροσώπους της Τράπεζας, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης, το οποίο να είναι ελκυστικό για ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων και να αποφευχθούν με αυτό τον τρόπο οι συνέπειες μιας καταστροφικής εργασιακής κρίσης στην οποία οδηγούσαν οι θέσεις της Τράπεζας για πλεονασμούς και ότι Τράπεζα, πριν την κυκλοφορία του τελευταίου σχεδίου, υιοθετώντας τη θέση μας, διαβεβαίωσε τους πάντες ότι αυτό θα απευθύνεται και θα αφορά όλο ανεξαίρετα το προσωπικό».

Αυτό, προσθέτει η ΕΤΥΚ, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ενέργεια της, να απορρίψει το 17% των συναδέλφων που επέλεξαν να ενταχθούν στο σχέδιο».

Η ΕΤΥΚ υπενθυμίζει ακόμη ότι «στα πρώτα δύο σχέδια πίεζε με μεθόδους απαράδεχτες τους συναδέλφους να αποχωρήσουν και ταυτόχρονα έθετε θέμα προσφυγής στη διαδικασία πλεονασμού σε περίπτωση αποτυχίας τους», προσθέτοντας πως ακόμη και στο τρίτο σχέδιο πήρε την ίδια θέση ότι αν δεν πετύχαινε θα προχωρούσε σε πλεονασμούς έναντι στην ξεκάθαρη θέση της Οργάνωσής μας για δυναμική αντίδραση αν προχωρούσε σε κάτι τέτοιο.

Επομένως, σημειώνει, θα ήταν λογικό και δίκαιο η τράπεζα να αποδεχθεί το σύνολο των αιτήσεων των συναδέλφων και να λάβει επίσης υπόψη της ότι πήραν την απόφασή τους, ύστερα από σοβαρό προβληματισμό και σταθμίζοντας τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια απόφαση στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και αναστάτωση, τόσο στους επηρεαζόμενους συναδέλφους, όσο και στο σύνολο του προσωπικού, όπως επίσης, «αναστάτωση επίσης προκάλεσαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν από διευθυντικά στελέχη σε συναδέλφους που επέλεξαν να 'πατήσουν το κουμπί' για να αλλάξουν την γνώμη τους».

Ζητά, τέλος, όπως καταγραφεί για μελλοντικό αναφορά στο προσωπικό αρχείο / φάκελο του καθενός από τους επηρεαζόμενους συναδέλφους το γεγονός ότι, η ίδια η Διεύθυνση της Τράπεζας, τους στέρησε την ευκαιρία / απαγόρευσε να αποχωρήσουν μέσα στα πλαίσια του σχεδίου, θεωρώντας τους πολύ χρήσιμους / απαραίτητους για τη λειτουργία της
Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσλήψεις ΕΦ: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον – Υποβάλετε αίτηση εδώ (photo)

Προσλήψεις ΕΦ: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον – Υποβάλετε αίτηση εδώ (photo)