Οικολόγοι για Ευπαθείς Ομάδες: Nα στρέψουμε την προσοχή μας στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες

Οικολόγοι για Ευπαθείς Ομάδες: Nα στρέψουμε την προσοχή μας στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών συνειδητοποιώντας ότι θα προσπαθήσει να βάλει δύο μεγάλα πορτοκάλια σε μια τσέπη και όπως ξέρετε είναι λίγο δύσκολο αυτό, αποφάσισε να μας προτείνει την επιτάχυνση των συναντήσεων.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την επιτάχυνση των εργασιών, παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε σε πολλά άλλα με τον κ. Αβέρωφ και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του για επιτάχυνση της διαδικασίας των συνεδριάσεων.

Με μια σημαντική προϋπόθεση όμως, ότι δεν θα υπάρχει έκπτωση στην ποιότητα της εργασίας, η οποία θα γίνεται. Παράλληλα θα πρέπει να εξακολουθήσει να δίνεται η ευκαιρία στους βουλευτές, στα κόμματα και κυρίως στους πολίτες να μελετούν και να εκφράζουν τη θέση τους σε όλα τα νομοσχέδια.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι μαζί με τα νομοσχέδια πρέπει να περάσουν και οι προτάσεις νόμου που αφορούν τις ασθενείς οικονομικά ομάδες των πολιτών. Είναι νομοσχέδια, τα οποία απαλύνουν τον πόνο και την αδικία που προκάλεσε η μονόπλευρη λιτότητα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, προς τιμή του, αποδέχτηκε ότι θα περνούν από την επιτροπή - είτε εγκρίνοντας τα, είτε απορρίπτοντας τα - μαζί με τα κυβερνητικά νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμου των κομμάτων που έχουν να κάνουν με εισηγήσεις ελάφρυνσης του πόνου και της αδικίας που προέκυψε από την λιτότητα.

Προσπαθήσαμε και πετύχαμε το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί να είναι τέτοιας φύσης και είναι το νομοσχέδιο για τις δόσεις όσων οφείλουν στις Κ.Α.
Εμείς θα επιμένουμε οι δόσεις να είναι 60 και πρέπει να κρατήσει το λόγο της η Υπουργός Εργασίας που σε πολλές περιπτώσεις δημόσια παραδέχτηκε ότι δεν είναι το πρόβλημα οι 60 δόσεις, αλλά η προϋπόθεση που υπήρχε για τις 60 δόσεις, που ήταν η διακριτική εξουσία να αποφασίζει ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ότι αφορά την παρουσία του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών έχω να πω τα εξής.
Ζήσαμε για μια ακόμη φόρα την παρουσίαση των αριθμών που μπορεί μεν να είναι ωραία, αλλά δεν πείθει ούτε την κοινωνία, ούτε καν και τις διεθνείς αγορές.

Γι ' αυτό και οι διεθνείς αγορές παρά την ωραιοποιημένη παρουσία των δεικτών της κυπριακής οικονομίας δεν έχουν πειστεί και παραμένει η κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια.

Νομίζω ότι και ο κυπριακός λαός νιώθει ότι βρίσκεται στα σκουπίδια η κυπριακή οικονομία. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι οι επενδύσεις που παρουσιάζονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτούν το ρυθμό ανάπτυξης δεν είναι επενδύσεις που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία, αλλά είναι επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τις αγοραπωλησίες των τραπεζών και με τον τριτογενή τομέα, οποίος δεν παράγει κοινωνικό έργο, όπως για παράδειγμα πολλές θέσεις εργασίας.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός η Κυβέρνηση και η Βουλή να ασχοληθούν περισσότερο με τα πραγματικά οφέλη για τον κυπριακό λαό και την κυπριακή οικονομία από μια βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.

Μια πράσινη ανάπτυξη που θα έχει άμεσο κοινωνικό όφελος, που θα έχει αντανάκλαση - όχι μόνο στους δείκτες- και στην κυπριακή κοινωνία, στην πραγματική οικονομία, στο πιάτο του μεροκαματιάρη, στο τραπέζι του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του εργαζόμενου. Για να μικρύνουν επιτέλους οι λίστες των ανέργων και των ημιαπασχολούμενων και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μιας πραγματικής επιτροπής οικονομικών και όχι μόνο η διεκδίκηση ψηλότερων δεικτών.