Οικολόγοι για ΥΠΕΞ: Λανθασμένη προσέγγιση η άποψη του κ. Κασουλίδη

Οικολόγοι για ΥΠΕΞ: Λανθασμένη προσέγγιση η άποψη του κ. Κασουλίδη

«Λανθασμένη προσέγγιση η άποψη του κ. Κασουλίδη», τονίζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολτών σε ανακοίνωσή του.

Αυτούσια η ανακοίνωσή:

«Πρόχειρη και πρόωρη η προσέγγιση, να καλυφθεί το κόστος της λύσης από τα έσοδα του Φυσικού Αερίου

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με έκπληξη ακούσαμε τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στην κάλυψη μέρος του κόστους της λύσης του Κυπριακού από τα έσοδα του φυσικού αερίου.

Αποτελεί λανθασμένη προσέγγιση η άποψη του κ. Κασουλίδη, αφού ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η κύρια κατεύθυνση στο οικονομικό κομμάτι της λύσης, ιδιαίτερα αυτό που αφορά τις αποζημιώσεις, το κόστος θα πρέπει να το αναλάβει η Τουρκία.

Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει για την εισβολή και την παράνομη κατοχή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία φέρει την κύρια ευθύνη της σημερινής κατάστασης.

Σε ότι αφορά τα έσοδα από το φυσικό αέριο η Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει το νορβηγικό μοντέλο, όπου τα έσοδα από τον ενεργειακό πλούτο πηγαίνουν αποκλειστικά σε ένα ταμείο για επενδύσεις εντός και εκτός χώρας. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται και δράσεις για την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μέχρι σήμερα ενεργειακά ευρήματα δεν είναι τόσο μεγάλα για να κάνουμε μεγαλεπήβολες σκέψεις και ιδέες.

Θα πρέπει να υπολογιστούν εκτός από τα πιθανά έσοδα, τα έξοδα σε συνδυασμό με τα ποσοστά κέρδους της διεθνής αγοράς. Το κοίτασμα της Αφροδίτης με τα σημερινά δεδομένα θα αποφέρει κάποια έσοδα, αλλά όχι τόσο σημαντικά για να συζητάμε όλα τα παραπάνω.

Μακάρι να αποδειχθεί μεγαλύτερο το κοίτασμα, αλλά και να έχουν θετική κατάληξη οι γεωτρήσεις στα υπόλοιπα οικόπεδα.
Τότε, εφόσον πάνε όλα καλά, θα μπορούμε να συζητήσουμε για τα περισσότερα.»