«Αρνητικό το Brexit, η Κύπρος χάνει ένα σύμμαχο για οικονομικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Αρνητικό το Brexit, η Κύπρος χάνει ένα σύμμαχο για οικονομικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η επίδραση για την Κύπρο από το Brexit θα είναι αρνητική παρά τις διορθώσεις που μπορεί να επιτευχθούν τις επόμενες μέρες ή μήνες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης.

Πέραν από τις επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ επεσήμανε ότι η Κύπρος χάνει ένα σύμμαχο στην ΕΕ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή, με τον οποίο η Κύπρος διαφωνεί.

«Εμείς θα μελετούμε καθημερινά τις επιπτώσεις και το τί συζητείται ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε για λογαριασμό των μελών μας έγκαιρα», είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Σε μια πρώτη εκτίμηση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, στο οποίοι αποφασίστηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και ήδη παρακολουθεί τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών αλλά και την ισοτιμία της στερλίνας η οποία κινείται αρνητικά.

Όπως ανέφερε, μπορεί να υπάρξει κάποια διόρθωση τις επόμενες μέρες ή μήνες, αλλά σίγουρα η επίδραση θα είναι αρνητική.

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετάζουμε ακριβώς τί γίνεται για να αντιδρούμε σωστά, δηλαδή ποιά θα είναι η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, δηλαδή αν θα είναι απλώς μια τρίτη χώρα ή αν θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς ή αν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις. Είναι πρόωρο να υπολογίσουμε ποιες θα είναι οι επιδράσεις», είπε ο κ. Πηλείδης.

Πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πάρα πολύ χρόνο, θεσμικά 2 χρόνια, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει παράταση «μέχρι να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ επεσήμανε ότι λόγω της ισοτιμίας, μεσοπρόθεσμα θα επηρεαστεί ο τουρισμός και οι κυπριακές εταιρείες που εξάγουν προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως αγροτικά προϊόντα (πατάτες, χαλούμι και γενικότερα τρόφιμα). Ανέφερε ωστόσο ότι οι εισαγωγές θα φθηνίσουν, οπότε ίσως υπάρξουν τάσεις εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο αντί από αλλού.

Είπε επίσης ότι Κύπρος και Βρετανία στήριζαν στην ΕΕ οικονομικές πολιτικές που έδιναν περισσότερη ανεξαρτησία στα κράτη-μέλη.

«Μας ανησυχεί η δυνατότητα της Κύπρου να διαπραγματεύεται μόνη της στην ΕΕ χωρίς τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή σε πολλά οικονομικά θέματα είχαμε σύμπνοια όπως η φορολογική βάση, που συζητείται αν θα είναι εναρμονισμένη», είπε. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος λόγω του ειδικού φορολογικού καθεστώτος δεν ήθελε κάτι τέτοιο και η Βρετανία συμφωνούσε μαζί της. Αυτή τη στιγμή είπε, η Κύπρος θα στηρίζει αυτή τη θέση με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και πιθανώς τη Μάλτα, χώρες οι οποίες δεν έχουν το εκτόπισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο οι Βρετανοί συνταξιούχοι που διαμένουν στην Κύπρο, θα συνεχίσουν να το κάνουν αν η ισοτιμία της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ μειωθεί σημαντικά. Ανέφερε ακόμα ότι η Βρετανία ήταν μια σημαντική αγορά στον τομέα των ακινήτων και πολλοί Βρετανοί έχουν εξοχική κατοικία εδώ, πέραν από του μόνιμους κατοίκους. Ο κ. Πηλείδης εξέφρασε την ανησυχία ότι ίσως γίνουν και πωλήσεις ακινήτων αν κάποιος μπορεί να επωφεληθεί από την χαμηλή ισοτιμία της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ.

Εξέφρασε επίσης προβληματισμό για το πως θα επηρεαστεί το θέμα των θεωρήσεων για τους Κύπριους που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο.