Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας ενώπιον Βουλής

Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας ενώπιον Βουλής

Συνεχίζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη συζήτηση νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, το σύστημα αξιολόγησης δημόσιων υπαλλήλων και την αξιολόγηση υποψηφίων για προαγωγή και για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής που θα αρχίσει στις 9.00 στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη, θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν την κινητικότητα υπαλλήλων μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Επίσης, θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που αναθέτει στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αρμοδιότητα παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης δημόσιων υπαλλήλων και εφαρμογής εσωτερικών ελέγχων, καθώς και εισαγωγή της Κατηγορίας Θέσεων “Θέσεις Διατμηματικής Προαγωγής – Κλίμακα Α13.

Επιπλέον, στην ατζέντα της Επιτροπής βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την αστική ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων καθώς και το νομοσχέδιο που εισαγάγει μηχανισμό που να διασφαλίζει το ύψος του κρατικού μισθολογίου σε λογικά δημοσιονομικά πλαίσια (προσαυξήσεις, τιμαριθμική αναπροσαρμογή και γενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων των αξιωματούχων της κρατικής υπηρεσίας).

Όπως είχε δηλώσει στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος της Αβέρωφ Νεοφύτου, θα αποσταλεί εκ μέρους της Επιτροπής γραπτή επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα από τον οποίο θα ζητείται να εξετάσει κατά πόσον το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αφορά το κρατικό μισθολόγιο εγείρει οποιαδήποτε θέματα αντισυνταγματικότητας. Η απόφαση της Επιτροπής ήταν αποτέλεσμα των θεμάτων αντισυνταγματικότητας που προέκυψαν με το νομοσχέδιο για ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην ίδια επιστολή, όπως είχε αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, θα ζητείται επίσης από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει κατά πόσον εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας και από τα υπόλοιπα πέντε νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είχε δηλώσει ότι η Κυβέρνηση επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα αντισυνταγματικότητας που προέκυψε με το νομοσχέδιο για ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και να επανέλθει με μια νέα προσέγγιση.

Νομοσχέδιο για φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας
--------------------------------
Στις 13.45, η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεδριάσει από κοινού με την Επιτροπή Εσωτερικών για να συνεχίσουν τη συζήτηση του Πλαισίου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαϊδης και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Στην προηγούμενη κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, κόμματα είχαν εκφράσει προβληματισμό για την οριζόντια φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας την οποία προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο αλλά και για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικοπεδοποιήσιμα τεμάχια, τα οποία πωλούνται από εταιρείες προς οποιονδήποτε.