Φορολόγηση ακινήτων: «Εάν δεν το ψηφίσετε τώρα δεν θα ισχύσει για το 2016»

Φορολόγηση ακινήτων: «Εάν δεν το ψηφίσετε τώρα δεν θα ισχύσει για το 2016»

Συνεχίστηκε σήμερα στις Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής η συζήτηση για την αλλαγή στη φορολόγηση των ακινήτων, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, να “πιέζει”, καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο.

“Εάν δεν το ψηφίσετε τώρα πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, δεν θα ισχύσει για το 2016”, είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας ενώπιον των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε σήμερα νέες εισηγήσεις, σχετικά με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών, τονίζοντας ότι κανένας ιδιοκτήτης ακίνητης ιδιοκτησίας αξίας μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ δεν θα κληθεί να πληρώσει φόρο.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι οι ιδιοκτήτες που απαλλάσσονται ανέρχονται σε 65 χιλιάδες ή το 17,5% των ιδιοκτητών, τονίζοντας πως όσο αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που θα απαλλαγούν, θα αυξάνεται και η επιβάρυνση για τους υπόλοιπους.

Η συζήτηση για τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας και τον φόρο προστιθέμενης αξίας θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα από τις Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο που αφορά στη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας εμπίπτει στις επείγουσες προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών και σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος και να καθιερωθεί ένα απλοποιημένο και πιο αναπτυξιακό σύστημα φορολογίας.

Εξάλλου, στόχος των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου για το ΦΠΑ είναι η επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή ύψους 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων και οικοδομήσιμης γης, λόγω εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Νουρής, είπε πως η σημερινή συζήτηση του συνόλου των νομοθετημάτων, που αφορούν τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, κρίνεται από εμάς ως εξαιρετικά εποικοδομητική, αφού απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα.

“Διεφάνη”, είπε, “ότι το σύνολο της πιθανής ψήφισης των νομοθετημάτων θα είναι εξαιρετικά επωφελές για τους πολίτες όσον αφορά τη φοροελάφρυνση τους. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τη αναγκαιότητα της ψήφισης των νομοθετημάτων πριν από τις θερινές διακοπές στο σύνολο τους και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η συνεδρία της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι η καταληκτική συνεδρία, ούτως ώστε να υπάρξει και ανάλογη τοποθέτηση του συνόλου των κομμάτων”.

Όσον αφορά ξεχωριστά τα συγκεκριμένα νομοθετήματα, ανέφερε ότι “αναμένουμε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, στο θέμα της φορολόγησης των οικοπέδων προς ανάπτυξη με ΦΠΑ 19%, θα υιοθετηθούν σειρά εισηγήσεων που κατατέθηκαν κυρίως εκ μέρους του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την εκτελεστική εξουσία και αναμένουμε ότι θα υπάρξει η διαφοροποίηση – ενσωμάτωση στη συγκεκριμένη πρόταση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κυβέρνηση αποσύρει τους κανονισμούς για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

Η Κυβέρνηση αποσύρει τους κανονισμούς για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

Όπως είπε “κρίνοντας ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις ενδεχόμενα να είναι ικανοποιητικές ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει κατάληξη την ερχόμενη Δευτέρα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε πριν από τις θερινές διακοπές το σύνολο των νομοθετημάτων”.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, είπε ότι η συζήτηση του θέματος θα ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρία, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα, για να προσθέσει πως το κόμμα του έχει ζητήσει, εφόσον δεν υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη που να υποχρεώνει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συγκεκριμένη ημερομηνία να ψηφίσει την φορολόγηση με 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων και γης, το νομοσχέδιο να μείνει για να συνεχιστεί η συζήτηση του μετά το Σεπτέμβριο.

“Είναι μια νομοθεσία που αν εγκριθεί θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος λογαριασμός για είσπραξη και οι πολίτες θα έχουν πολύ μεγάλο όφελος, γιατί με τις σημερινές φορολογίες φορολογούνται για 100 εκατομμύρια, ενώ με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης θα είναι 45 εκατομμύρια, που θα εισπραχθούν”.

Είπε ότι ότι η θέση τους είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη ενώπιον της Βουλής για άμεση ψήφιση του κομματιού που αφορά το 19% να αναβληθεί η συζήτηση του για το Σεπτέμβριο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το κόμμα του θεωρεί πως πρέπει να παραμείνει το σύστημα της φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας στην κλιμακωτή του βάση, γιατί είναι πιο δίκαιο.

“Δεν συμφωνούμε”, είπε, “με την οριζόντια μείωση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας και ήδη προετοιμάζουμε τροπολογία με άλλα πολιτικά κόμματα, που μειώνει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας κατά ένα δίκαιο τρόπο για όλες τις κλίμακες, ούτως ώστε να επωφεληθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες χαμηλής και μέση αξίας γης από ό,τι η πρόταση της κυβέρνησης που ευνοεί πασιφανώς τους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας γης”.

Η βουλευτής της Συμμαχία Πολιτών, Άννα Θεολόγου, είπε πως το κόμμα της θεωρεί ότι υπάρχει θέμα κατά πόσο θα πρέπει να θεωρούνται ως πακέτο τα δύο νομοσχέδια για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και του ΦΠΑ.

“Ναι μεν υπάρχει το ζήτημα του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλά πρέπει να δούμε επιμέρους ποιες ομάδες του πληθυσμού θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, σε σχέση με τις τιμές του 2013 έναντι των τιμών του 1980”.

Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να μελετηθεί κατά πόσον ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας θα φοροαπαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.