Λακκοτρύπης: Δεν τέθηκε θέμα αγωγού προς την Τουρκία στις συζητήσεις με το Ισραήλ

Λακκοτρύπης: Δεν τέθηκε θέμα αγωγού προς την Τουρκία στις συζητήσεις με το Ισραήλ

Σε τρεις πυλώνες κινείται η Κυβέρνηση για το Φυσικό αέριο, όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Κινούμαστε σε τρεις πυλώνες, ο πρώτος πυλώνας είναι το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης του Αφροδίτη, ο 2ος είναι o 3oς γύρος αδειοδότησης ο οποίος λήγει η προθεσμία 22 Ιουλίου για καταβολή των προτάσεων και το 3ο είναι το περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο θεωρούμε ότι αρχής γενομένης με το τεμάχιο 11 θα επαναρχίσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις αρχές του 2017».

«Δεν υπάρχει συζήτηση για αγωγό προς την Τουρκία»

Πριν από περίπου 3 χρόνια είχε αναθερμανθεί η συζήτηση για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία ιδιαίτερα δε υπό την προοπτική φιλελευθεροποίησης της τουρκικής αγοράς φυσικού αερίου αλλά και τώρα πλέον υπό το φως της λήξης μακροχρόνιων συμβολαίων που έχει η Τουρκία με ρωσικές εταιρίες.

Είναι γενική συζήτηση αυτή την στιγμή, υπάρχει πρώτη φάση για το Λεβιάθαν η οποία κατατέθηκε, και η δεύτερη φάση του Λεβιάθαν προορίζεται ΦΑ προς εξαγωγές, αλλά αυτή την στιγμή αυτό που έχουμε ενώπιον μας είναι η πρώτη φάση που αφορά την έλευση προς το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ, ήταν και παραμένουν και εμβαθύνονται συνεχώς και φαίνεται ακόμα και σε αυτό το τηλεφωνημα του Νετανιάχου προς τον ΠτΔ, κάτι που λέει πάρα πολλά. Δεν είχαμε οποιαδήποτε συζήτηση που να μπαίνει στο βάθος για να δούμε την περίπτωση αγωγού προς την Τουρκία. Δεν υπήρχε αυτό το πράγμα σε καμία επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση, με τον κ. Νετανιάχου και τον ομόλογο μου.

Ο κ Λακκοτρύπης υπενθύμισε ότι το 2020-2021 αναμένεται να λήξουν πολλά συμβόλαια ποσοτήτων Φ.Α που έχει η Τουρκία σήμερα οπόταν επί του εδάφους είναι αυτή την στιγμή στο στάδιο αναπλήρωσης αυτών των ποσοτήτων.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή