Χατζηπέτρου: Απαράδεκτη η απαξίωση της δημοσιοϋπαλληλικής τάξης

Χατζηπέτρου: Απαράδεκτη η απαξίωση της δημοσιοϋπαλληλικής τάξης

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ την απαξίωση που, όπως ανέφερε, τυγχάνει η δημοσιοϋπαλληλική τάξη από ορισμένους κύκλους, πολιτικούς και όχι μόνο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση της νέας ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι αν το κράτος δεν σέβεται τους όρους εργοδότησης των υπαλλήλων του, δεν μπορεί να ζητήσει από τους ιδιώτες να σεβαστούν τους όρους απασχόλησης των δικών του υπαλλήλων.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην σχετική νομοθεσία που υπάρχει, που λέει ότι η πολιτεία δεν μπορεί να δεσμεύει εκ των υστέρων ο,τιδήποτε αποτέλεσε κίνητρο για έναν πολίτη για να σχηματίσει μια απόφαση, όπως ήταν πρόταση που έλαβε κάθε δημόσιος υπάλληλος για αποδοχή του διορισμού του με συγκεκριμένους όρους εργοδότησης, τους οποίους όπως είπε, το κράτος είναι δεσμευμένο νομικά να τους τηρεί. Για μας, πρόσθεσε, την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ιδιώτες και αυτό υπάρχει σε όλα τα ευνομούμενα κράτη.

«Για μας είναι λυπηρό να ακούμε πολιτικούς που να αμφισβητούν τον μισθό, να αμφισβητούν τις συντάξεις, να αμφισβητούν τα πάντα και για να πετύχουν τον σκοπό τους να μηδενίζουν και την προσφορά του δημόσιου τομέα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το το θέμα των αποκοπών από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι αυτό βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναμένεται η ετυμηγορία. Πρόσθεσε ότι ήδη εκδόθηκε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις συντάξεις, που αναφέρει ότι η σύνταξη αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του υπαλλήλου. Εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία για τις υπόλοιπες αποφάσεις που αναμένονται γιατί όπως είπε «ό,τι έγινε, έγινε παράνομα».

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, στο οποίο κατέληξαν σε συμφωνία μετά από διάλογο που κράτησε χρόνο και πιστεύουμε ότι δώσαμε λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα αλλά περιέχουν και μέσα εκσυγχρονιστικά μέτρα που δεν έγιναν προηγουμένως.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι είναι σημαντικό πως σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε κατάληξη σε κοινές αποφάσεις και η επιθυμία, όπως είπε, είναι να ψηφιστούν εν τέλει αυτά τα νομοσχέδια που θα βοηθήσουν γενικά την δημόσια υπηρεσία να λειτουργήσει καλύτερα και να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο το κοινό.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των κενών θέσεων αφού όπως είπε απαίτηση της Τρόικας ήταν να φύγουν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 5000 πρόσωπα, αναφέροντας ότι αυτά τα 5000 πρόσωπα έφυγαν μόνο από τη δημόσια υπηρεσία η οποία είναι υποστελεχωμένη. Όπως είπε, αυτές οι καταργήσεις θέσεων δεν έγιναν στοχευμένα.

Ανέφερε ακόμα ότι πληροφορήθηκαν ότι τώρα προχωρεί το θέμα της πλήρωσης μεγάλου αριθμού κενών θέσεων που είναι αναγκαίο να πληρωθούν για να λειτουργήσει το κράτος.