ΔΗΣΥ για Οικονομία: Δεν παίζουμε πόκερ για να κάνουμε μπλόφες

ΔΗΣΥ για Οικονομία: Δεν παίζουμε πόκερ για να κάνουμε μπλόφες

Ο Προέδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα οικονομικά θέματα και στις προτάσεις που θα καταθέσει.

Αυτούσια η δήλωση του:

• Αύριο κατατίθεται Πρόταση Νόμου από ΔΗΣΥ για κατάργηση πολλαπλών Συντάξεων
• Επίσης, Πρόταση Νόμου από ΔΗΣΥ για έναρξη σύνταξης Βουλευτών και Αξιωματούχων στα 65 αντί στα 60

Ερώτηση: Κατηγορείται ο ΔΗΣΥ για την πρόταση κατάργησης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας αφού βρείτε ισοδύναμα μέτρα για περικοπές δαπανών. Αναφερθήκατε ως παράδειγμα στις πολλαπλές συντάξεις. Θα προχωρήσετε με αυτή την εξαγγελία;

Πολλοί το χαρακτήρισαν ως μπλόφα.

Δεν παίζουμε πόκερ για να κάνουμε μπλόφες. Αύριο στην ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, που ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις του συνόλου της κοινωνίας. Είναι ανεξάρτητα με την πρόταση που θα κάνουμε την Παρασκευή για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Πρώτον. Πολλαπλές συντάξεις. Θα υπάρξει αύριο εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στην πράξη όχι στα λόγια.

Δεύτερον. Το όριο συνταξιοδότησης των βουλευτών και των άλλων κρατικών αξιωματούχων να είναι το ίδιο όριο που είναι και για τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι και δικαιολογημένα στην κοινωνία, εύλογο το ερώτημα γιατί ο καλουψιής να παίρνει σύνταξη στα 65 του και ο βουλευτής και ο υπουργός στα 60. Απλά και ουσιαστικά. Αυτά δεν θα λύσουν το δημοσιονομικό ζήτημα, τα λέω ανεξαρτήτως.

Αύριο τα λόγια γίνονται πράξεις. Θα κατατεθούν εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ερώτηση: Άρα δεν είστε τσάμπα μάγκες

Είπα, δεν θα συνυπολογίσουμε, δεν θα κάνουμε λογαριασμούς ένα, δύο εκατομμύρια εξοικονομήσεις. Αυτά πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από το άλλο ζήτημα.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Μέχρι το 2010 πριν μπούμε στα οικονομικά προβλήματα του τόπου ήταν γύρω στα 10 – 11 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω της οικονομικής κρίσης, πέραν από περικοπές υπήρξαν και αυξήσεις φόρων. Βγήκαμε από το μνημόνιο και πολύ σωστά όλοι ζητούν σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών. Δεν διαφωνούμε.

Με κάτι επιπρόσθετό: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει μια εξίσου ξεκάθαρη θέση. Όπως θα γίνεται αποκατάσταση των περικοπών, πρέπει παράλληλα να γίνεται και αποκατάσταση των φόρων προ μνημονίου. Άρα με την αποκατάσταση των περικοπών παράλληλα να αφαιρέσουμε, με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και τους μνημονιακούς φόρους που επιβλήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Είτε σε αυτό τον τόπο θα είμαστε πολιτικά ορθόδοξοι, είτε όχι. Δεν έχει σχέση με το τι ο καθένας θα πει, να μοιράζουμε λαϊκισμούς ο ένας στον άλλο. Εμείς δεν αποκαλούμε κανένα λαϊκιστή, μπορούνε να μας χαρακτηρίζουν όπως θέλουνε, δημοκρατία έχουμε. Λέμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας.

Ερώτηση: Επί του προκειμένου τι θα κάνετε;

Επί του προκειμένου την Παρασκευή θα πάμε με ένα πακέτο εισηγήσεων και αν υπάρχει η πολιτική βούληση και εκ μέρους της κυβέρνησης και εκ μέρους των άλλων πολιτικών κομμάτων, μπορούμε να εξοικονομήσουμε δεκάδες εκατομμύρια από αυτό το σπάταλο κράτος που το συντηρούν οι φορολογούμενοι.

Ερώτηση: Υπολογίσετε πόσα μπορεί να είναι αυτά τα εκατομμύρια από τις προτάσεις του κόμματος που θα εξοικονομηθούν;

Βεβαιότατα. Θα είναι συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως είπαμε και χρονικά και ουσιαστικά.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε κάποιους αριθμούς;

Αγαπητέ μου, σας είπα τι θα κάνουμε αύριο και θέλω να είστε αυστηροί αν αύριο δεν κατατεθούν. Εμείς έχουμε διάφορα σενάρια γιατί ήδη βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα του 2016 και πρέπει κάποιος να το υπολογίσει. Αυτές οι συνολικές μας προτάσεις θα μιλούν για το ενδεχόμενο από την πρώτη πρώτου του 2017.

Ερώτηση: Ενδεχομένως να είναι προτάσεις που πιθανόν να αιφνιδιάσουν; Γιατί χθες ο Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την πρόταση σας.

Εμείς δεν σχολιάζουμε οποιεσδήποτε απόψεις ή και δηλώσεις ακόμη και υπουργών της δικής μας κυβέρνησης. Όμως όταν ολοκληρωθούν τα νούμερα και οι συγκεκριμένες θέσεις, βεβαίως και θα ενημερώσουμε τον αρμόδιο υπουργό.