«Καίει» το καλάθι της νοικοκυράς – Από τις ακριβότερες χώρες η Κύπρος

«Καίει» το καλάθι της νοικοκυράς – Από τις ακριβότερες χώρες η Κύπρος

Παρά τη δραματική πτώση της αγοραστικής δύναμης των Κυπρίων, η οποία με βάση τις ευρωπαϊκές στατιστικές από το 2011 έως και σήμερα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ28 και ακόμη πιο κάτω από αυτό της ευρωζώνης, το κυπριακό «καλάθι της νοικοκυράς» είναι πολύ ακριβότερο σε σύγκριση με χώρες που αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που επεξεργάστηκε η εφημερίδα Πολίτης με βάση έρευνα τιμών που κυκλοφόρησε για την ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου και συγκρίνει ένα τυπικό καλάθι υπεραγοράς στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, προχώρησε σε σύγκριση τιμών με βάση τις δειγματοληψίες του Παρατηρητηρίου Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή (υπ. Εμπορίου) αλλά και τιμές από σουπερμάρκετ που δεν παρείχαν τιμές για τα ανάλογα προϊόντα στο τελευταίο Παρατηρητήριο που κυκλοφόρησε.

Τρίτη ακριβότερη

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η Κύπρος, μεταξύ των πέντε χωρών, κατατάσσεται ως η τρίτη ακριβότερη. Το ίδιο καλάθι προϊόντων στην Ελλάδα -και παρότι ο ΦΠΑ στη χώρα είναι αρκετά πιο υψηλός από τις άλλες χώρες- κοστίζει 51,33 ευρώ. Δηλαδή 13,4% φθηνότερα απ’ ό,τι στην Κύπρο.

Στην Ισπανία το ίδιο καλάθι κοστίζει 55,86 ευρώ και στην Κύπρο, με συντελεστές ΦΠΑ στις δύο χώρες που είναι σχετικά συγκρίσιμοι, κοστίζει 3,50 ευρώ περίπου περισσότερα (+5,8%), και ανέρχεται στα 59,30 ευρώ! Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η αγοραστική δύναμη των Ισπανών (92/100 ΕΕ28) είναι υψηλότερη απ’ ό,τι των Κυπρίων (81/100 ΕΕ28) κατά 11 μονάδες (πηγή Eurostat: Κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδα αγοραστικής δύναμης, στοιχεία 2015).

Το ίδιο καλάθι στη Μεγάλη Βρετανία (οι μετρήσεις έγιναν στη χώρα αυτή πριν το δημοψήφισμα για Brexit και με ισοτιμία στερλίνας - ευρώ 1,301) είναι 15,1% ακριβότερο απ’ ό,τι στην Κύπρο και στη Γαλλία 16,5% ακριβότερο. Είναι φυσικά αξιοσημείωτο πως στις χώρες αυτές η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι υψηλότερη απ’ ό,τι ο μέσος όρος της ΕΕ28 και ανέρχεται σε 110 μονάδες στο Ην. Βασίλειο και 106 στη Γαλλία.

Χωρίς τον ΦΠΑ, όσον αφορά το καλάθι της νοικοκυράς που συγκρίνουμε στο ρεπορτάζ και το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στον σχετικό πίνακα, η Κύπρος παρουσιάζεται να είναι ακριβότερη κατά 20,56% απ’ ό,τι η Ελλάδα και 5,1% ακριβότερη απ’ ό,τι η Ισπανία. Συγκεκριμένα, το ίδιο καλάθι χωρίς ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 42,44 ευρώ, στη Γαλλία 50,70 ευρώ και στην Κύπρο 53,40 ευρώ.

Σε σύγκριση με την Αγγλία και τη Γαλλία οι τιμές προ ΦΠΑ είναι κατά 17,9% και 17,5% φθηνότερες στην Κύπρο.

Τα προϊόντα

Ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση επιμέρους προϊόντων τα οποία ο Κύπριος καταναλωτής αγοράζει πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι οι καταναλωτές στις άλλες χώρες που παρουσιάζονται στην έρευνα. Για παράδειγμα, ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε σκόνη γνωστής μάρκας στην Κύπρο κοστίζει περίπου 3 ευρώ ακριβότερα απ’ ό,τι στην Ισπανία, 1 ευρώ ακριβότερα απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν 4 ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα!

Το ψωμί τοστ (500 γραμμάρια περίπου) ο Κύπριος καταναλωτής το αγοράζει περίπου 40 σεντ περισσότερα απ’ ό,τι ο Ισπανός και 56 σεντ ακριβότερα απ’ ό,τι ο Βρετανός, στη χώρα του οποίου ο συντελεστής ΦΠΑ του ψωμιού είναι μηδενικός, ενώ στην Κύπρο 5%. Κι όλα αυτά την ώρα που η τιμή του αλεύρου στη Βρετανία πριν από τον ΦΠΑ είναι συγκρίσιμη με την τιμή στην Κύπρο - μόλις 2 σεντ πιο πάνω από την τιμή του αλεύρου (το κιλό) στην Κύπρο.

Τεράστια διαφορά, με την Κύπρο να έχει διπλάσια τιμή απ’ ό,τι στις άλλες χώρες, έχει το χαρτί υγείας! Ο Κύπριος το αγοράζει 7,70 ευρώ στο σουπερμάρκετ (συσκευασία των 9 συν δήθεν 3 δώρο), ενώ ο Έλληνας 3,36 ευρώ, ο Βρετανός 5,21 ευρώ, ο Γάλλος 3,23 ευρώ και ο Ισπανός 3,63 ευρώ.

Οι πατάτες, ωστόσο, επειδή στην Κύπρο η παραγωγή προφανώς και η εισαγωγή είναι μεγάλη, είτε μιλάμε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, έχουν τεράστια διαφορά αυτή την εποχή απ’ ό,τι στις άλλες χώρες που συγκρίνουμε. Στη Γαλλία για παράδειγμα η τιμή της πατάτας (τα πέντε κιλά) είναι τριπλάσια απ’ ό,τι στην Κύπρο.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης