Οι δικαστές του Ανωτάτου θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον μισθό τους

Οι δικαστές του Ανωτάτου θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον μισθό τους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε όπως η Νομική Υπηρεσία εξετάσει εκ νέου και τα επτά νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα και είναι έτοιμη τελειωτικά από το Φθινόπωρο να ενημερώσει τη Βουλή επί αυτού ώστε να συνεχίσει τη συζήτησή τους.

Το γεγονός αυτο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις απο όλα τα κόμματα, ενώ πληροφορίες  κάνουν λογο για έντονο προβληματισμό αλλα και εκνευρισμό που εχει προκληθεί στην κυβέρνηση απο την κωλυσιεργία αυτή όπως καταγράφεται εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας.

" Πως ο νομικός σύμβουλος του κράτους, χωρίς διαβούλευση και μετα απο 11 μήνες, πάει στη Βουλή και ρίχνει μια βόμβα. Δηλαδή όφειλε η κυβέρνηση να πάει στο Ανώτατο καθώς μιλούσε με συντεχνίες. Δηλαδή το ανώτατο ειναι συντεχνία"; Αυτο αναρωτήθηκε αρμόδια πηγή, σημειώνοντας πως πρόκειται στο σύνολο τους για σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται απο τη μη διαβούλευση και ειδικά εφοσον μιλάμε για σημαντικά θέματα που πρέπει να περάσουν, εφοσον ζητούνται και για λόγους αξιοπιστίας οσο αφορά τις αναβαθμίσεις της Κυπρου απο τους οίκους αξιολόγησης, για να έρχονται τώρα οι ανεξάρτητοι θεσμοί για να τα αναιρέσουν.

Σημείο στο οποίο στάθηκε η Νομική υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν η εισήγηση εκ μέρους του να μην υπάγεται η δικαστική εξουσία στη δημόσια υπηρεσία, όπως προνοεί το παρόν νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, καθώς και να γίνεται με τη δικαστική εξουσία, οποιαδήποτε διαβούλευση για την παραχώρηση αυξήσεων στους επηρεαζόμενους.

"Πέρασαν εφτά νομοσχέδια απο-νομικό τεχνική επεξεργασία, βγήκαν με ισορροπία και λέει η Βουλή τα αποσύρω για να τα στείλω στη Νομική Υπηρεσια για να ξαναπερασουν αλλα αυτο ειναι αντισυνταγματικό και μιλάμε για την πιο σημαντική μεταρρύθμιση", τονισε πηγή για να προσθέσει οτι επι της ουσίας οι του Ανώτατου θέλουν να καθορίζουν μόνοι τους τους μισθούς τους. "Αλλο η ανεξαρτησία και αλλο να είσαι δημοσιονομική αρχή" πρόσθεσε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σημείο όπως προέκυψε απο τη συνέδρια οτι ο πρόεδρος της επιτροπής είχε αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα σχετική επιστολή ζητώντας τη γνώμη του για τα νομοσχέδια, με τον τελευταίο να απαντάει οτι δεν παρέλαβε τέτοια επιστολή.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή