Δέσμευση της Κομισιόν για οικονομική ενίσχυση εξαιτίας των πυρκαγιών απέσπασε ο Υπουργός Γεωργίας

Δέσμευση της Κομισιόν για οικονομική ενίσχυση εξαιτίας των πυρκαγιών απέσπασε ο Υπουργός Γεωργίας

Δέσμευση της Κομισιόν να συνδράμει την Κύπρο στην αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς από τις πρόσφατες πυρκαγιές, και στο εγχείρημα της επαναφοράς του φυσικού περιβάλλοντος, με πόρους και τρόπους που μπορεί να μην προβλέπονται σήμερα σε υφιστάμενα προγράμματα, απέσπασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε τη βοήθεια της Κομισιόν, η οποία, δεσμεύθηκε δια του αρμόδιου Επιτρόπου να εξετάσει τρόπους για αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς στην περιοχή καθώς και επαναφοράς του φυσικού περιβάλλοντος το συντομότερο δυνατόν,ακόμα και πέραν των κλασικών μέτρων και μεθόδων.

Ο κ. Κουγιάλης ζήτησε συγκεκριμένα αρωγή προς ενίσχυση των αγροτικών περιοχών με μέσα πυρόσβεσης αλλά και μέσω παροχής κινήτρων για περαιτέρω καλλιέργεια περιοχών με υψηλά ποσοστά απερήμωσης και πρότεινε την ενίσχυση περιφερειακών συνεργασιών ακόμη και με τρίτες χώρες, για αντιμετώπιση πυρκαγιών μέσα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θέση την οποία υποστήριξε και ο Έλληνας Υπουργός Γεωργίας.

O Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους του για τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστη η τοπική κοινωνία, η οικονομία καθώς και το περιβάλλον ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πυρκαγιών στην Κύπρο, ευχαριστώντας παράλληλα τα κράτη μέλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ανακοινώθηκε το συμπληρωματικό Πακέτο Μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης στο γεωργικό τομέα. Η Κύπρος εξασφάλισε το ποσό των 300.000 ευρώ.