Ο Χριστόφιας και υπουργοί του στον ανακριτή για το αεροπλάνο «Ερμής» της Αστυνομίας

Ο Χριστόφιας και υπουργοί του στον ανακριτή για το αεροπλάνο «Ερμής» της Αστυνομίας

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο του 2008 παρέλασαν αυτή τη βδομάδα από τον ποινικό ανακριτή, ο οποίος ερευνά τις συνθήκες εκποίησης του αεροπλάνου «Ερμής» της Αστυνομίας.

Το αεροσκάφος πουλήθηκε το 2012 έναντι €150.000 και στη συνέχεια μεταπουλήθηκε από την εταιρεία που το απέκτησε για ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μετά τη διαπίστωση αυτή από τον Γενικό Ελεγκτή, ζητήθηκε η διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η εκποίηση του αεροσκάφους.

Ο τέως πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε και παρουσιάστηκε ενώπιον του ποινικού ανακριτή, Παναγιώτη Πελαγία, την περασμένη Τρίτη, ενώ οι υπουργοί του κατέθεσαν άλλες μέρες. Όλοι ρωτήθηκαν βάσει ποιων στοιχείων αποφάσισαν την πώληση του «Ερμή», τη στιγμή που υπήρχαν εκτιμήσεις ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για έρευνα και διάσωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ποινικό ανακριτή πέρασαν και ο τότε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Άντης Τρυφωνίδης, καθώς και ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας, Χαράλαμπος Κουλέντης.

Η εκποίηση του αεροπλάνου «Ερμής» αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2008, κατόπιν πρότασης που υπέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το αεροπλάνο είναι παλιάς τεχνολογίας και οι δυνατότητές του ήταν ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών έρευνας και διάσωσης.

Προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί μέχρι το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποφασίσει τον Νοέμβριο του 2012 όπως κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στον μοναδικό προσφοροδότη, υιοθετώντας την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Αστυνομίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, κατόπιν έρευνας στο Διαδίκτυο, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε στην ιστοσελίδα της εταιρείας που αγόρασε το αεροπλάνο «Ερμής», ανακοίνωση για πώληση του αεροπλάνου στην τιμή του €1 εκατ. (790.000 στερλίνες) στη Σκωτία.

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος / Μιχάλης Χατζηβασίλης