Πόσα λεφτά παίρνουν οι Kύπριοι αποσπασμένοι Εθνικοί Εμπειρογνώμονες στην Ε.Ε; Ψάξαμε και βρήκαμε

Πόσα λεφτά παίρνουν οι Kύπριοι αποσπασμένοι Εθνικοί Εμπειρογνώμονες στην Ε.Ε; Ψάξαμε και βρήκαμε

Η επιστολή- φωτιά προς τον Γενικό Εισαγγελέα& Γενικό Ελεγκτή που έστειλε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, καταγγέλλοντας « πράγματα και θαύματα» για κύπριους δημοσίους υπαλλήλους του Υπουργείου στο οποίο ο ίδιος εργάζεται, μα και άλλων Υπουργείων, για χρόνιες, παράνομες και αδιαφανείς αποσπάσεις τους στις Βρυξέλλες, ακόμα και προσώπων που διερευνούνται εις βάρος τους ποινικά αδικήματα, κάτω από τον μανδύα των « Εθνικών Εμπειρογνωμόνων», με τις ευλογίες των ανωτέρων τους, ταράζουν τα νερά, ταυτόχρονα όμως υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, πως το περί δικαίου αίσθημα θα παραμείνει για μία ακόμη φορά...ανικανοποίητο.

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Ποιο είναι το βασικό κίνητρο και το δέλεαρ μαζί για την επιθυμία των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων να χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να αποσπούνται πρωτίστως στις Βρυξέλλες και δευτερευόντως στο Λουξεμβούργο, ως Εθνικοί Εμπειρογνώμονες;
Το προφανές. « Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» για να θυμηθούμε και τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα.

Ο κανονισμός της Ε.Ε στο σχετικό κεφάλαιο « Αποζημιώσεις και Έξοδα» τα λέει όλα.

Για κάθε μέρα απόσπασης «Εθνικού Εμπειρογνώμονα» ο δημόσιος λειτουργός ΜΟΝΟ για τη διαμονή του εισπράττει καθαρά 119,39 ευρώ. Το μήνα δηλαδή εισπράττει 3631 ευρώ. Όμως η Ε.Ε είναι περεταίρω γενναιόδωρη, γιατί εκτός από ημερήσια αποζημίωση δίνει και μηνιαία αποζημίωση, λαμβάνοντας ως κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση της χώρας που κατοικεί ο δημόσιος λειτουργός με τις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο. Εν προκειμένω, ένας κύπριος αποσπασμένος «Εθνικός Εμπειρογνώμονας» θα πάρει το μέγιστο ποσό που δίνεται, δηλαδή 673,67 ευρώ. Δηλαδή η Ε.Ε προσφέρει συνολικά το μήνα καθαρά 4304,67 ευρώ σε κάθε ένα κύπριο αποσπασμένο Εμπειρογνώμονα. Καλύπτονται και ασφαλιστικά από την Ε.Ε.

Βεβαίως δεν σταματάμε εδώ, γιατί ο υπάλληλος εξακολουθεί να λαμβάνει μισθό από το κυπριακό δημόσιο, με βάσει την κλίμακα διορισμού του ή προαγωγών του και τα χρόνια προϋπηρεσίας του.

Ένας σχετικά νεοεισερχόμενος δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που ξεκινάει στην κλίμακα Α8 και βρίσκεται στο μέσο αυτής, περίπου στον 7ο του χρόνο, καθαρά αμείβεται με περίπου 2000 ευρώ. Αν αποσπαστεί στα όργανα της Ε.Ε αθροιστικά μπαίνουν στη τσέπη του 6,304,67 ευρώ, δεν συζητάμε για τους υπαλλήλους σε υψηλότερες κλίμακες και με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας. Εκεί, το συνολικό ποσό που εισπράττουν από την κυπριακή δημοκρατία και την Ε.Ε, καθαρά μπορεί να ξεπερνούν και τις 8000 ευρώ το μήνα, κάνοντας περιουσίες, όπως ισχυρίζεται ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων.

Ο κανονισμός της Ε.Ε για τους Εθνικούς Εμπειρογνώμονες δεν είναι ιδιαίτερα σαφής και ξεκάθαρος( ίσως και σκόπιμα), με αποτέλεσμα να γίνονται ευκολότερα παρατυπίες από τις εθνικές κυβερνήσεις, στο ποιοι και για πόσα χρόνια θα φέρουν αυτή την ιδιότητα. «Οι αποσπάσεις διαρκούν από έξι μήνες έως τέσσερα έτη. Οι αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες δεν μπορούν να είναι επιλέξιμοι για δεύτερη περίοδο απόσπασης εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 6 ετών από τη λήξη της πρώτης τους απόσπασης.», αυτό λέει ο κανονισμός, όμως επιτρέπει τις εξαιρέσεις για κάποιους ασαφείς ειδικούς λόγους, που οι πολιτικοί προϊστάμενοι, επικαλούνται κατά το δοκούν για να διατηρήσουν εσαεί πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους.

Τώρα, τι πραγματικά κάνει ένας « Εθνικός Εμπειρογνώμονας»; Συλλέξαμε τον ορισμό που δίνει η Ε.Ε, μέσα από τον ιστότοπό της. Είναι τόσο απλοϊκός, που θυμίζει μάθημα για μικρά παιδιά δημοτικού σχολείου. «Οι αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες έχουν διττό ρόλο: ερχόμενοι να εργαστούν στην Επιτροπή μεταφέρουν την πείρα τους σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους και όταν επιστρέφουν στη χώρα τους μεταφέρουν τις γνώσεις επί ευρωπαϊκών θεμάτων που απόκτησαν κατά την απόσπασή τους».

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε που θα οδηγήσουν οι καταγγελίες του Αλέξανδρου Ζήνων, για ένα θέμα που φαίνεται πως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας. Άλλωστε παρόμοιες καταγγελίες έχουν ξαναγίνει, για αποσπάσεις μελών της Εθνικής Φρουράς το 2013.