Γεωργιάδης για κρατικό προϋπολογισμό: Ισοσκελισμένος με οριακό έλλειμμα για το 2017

Γεωργιάδης για κρατικό προϋπολογισμό: Ισοσκελισμένος με οριακό έλλειμμα για το 2017

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2017 επιβεβαιώνει και στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, πριν την έναρξη συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα συζητήσει θέματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένος, με οριακό και μόνο έλλειμμα και με ένα ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι “παρουσιάζω σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, ένα προϋπολογισμό που επιβεβαιώνει και στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας μας”.

Στο σκέλος των εσόδων, ανέφερε, υλοποιούνται σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, “οι οποίες έχουν καταστεί εφικτές μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα”.

Στο σκέλος των δαπανών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει μια λελογισμένη αύξηση των πρωτογενών δαπανών, ύψους ενάμιση περίπου τοις εκατό.

Με κανένα τρόπο, όμως, πρόσθεσε, “δεν ξεφεύγουμε από τα όρια ασφαλείας, από τα όρια της λογικής και άλλη μια χρονιά θα είναι ένας ουσιαστικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός με οριακό και μόνο έλλειμμα και με ένα ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα. Με λίγα λόγια, δαπανούμε το σύνολο των εσόδων μας αλλά τίποτε περισσότερο από αυτά”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι βασικές παράμετροι του προϋπολογισμού και οι βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις έχουν επιβεβαιωθεί από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, “αυτόν τον νέο θεσμό, ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία καταρτισμού του προϋπολογισμού αλλά και στην προσπάθεια διαφύλαξης μιας σταθερής πορείας”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι “κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν νομοσχέδια για τους δικούς τους λόγους με αποτέλεσμα να τίθεται και σε κίνδυνο και η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού” και κληθείς να αναφέρει κατά πόσον τον ανησυχεί αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι “αυτό που οι συμπολίτες μας αναμένουν είναι πως τα νομοσχέδια θα κρίνονται επί της ουσίας και εάν είναι νομοσχέδια που υλοποιούν μια κοινή προσπάθεια για να πάει ο τόπος μας μπροστά δυσκολεύομαι να δω πώς κάποια κόμματα για άλλους λόγους θα τα καταψηφίσουν”.