Αρχίζει ο διάλογος για την ΑΤΑ

Αρχίζει ο διάλογος για την ΑΤΑ

Αρχίζει σήμερα ο διάλογος μεταξύ κοινωνικών εταίρων για την παραχώρηση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Στη συνάντηση, που αρχίζει στις 10:30 στο Υπουργείο Εργασίας, θα παραστούν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Η σημερινή συνάντηση θεωρείται ως αναγνωριστική με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις θέσεις τους.

Η κ. Αιμιλιανίδου είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως θα ακούσει τις θέσεις και των δύο πλευρών, με στόχο να επιτευχθεί μια λύση για το καλό όλων.

Η ΑΤΑ είχε παγώσει το 2011 στο δημόσιο τομέα και το 2012 στον ιδιωτικό. Στο δημόσιο τομέα η συμφωνία αφορά την παραχώρηση της ΑΤΑ κατά 50% νοουμένου ότι παρατηρείται θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα πιο σημαντικά θέματα αφορούν το πώς θα καταβάλλεται η ΑΤΑ (στο 50% όπως ισχύει στον δημόσιο τομέα ή ολόκληρη) αλλά και από ποιό σημείο θα αρχίσει να καταβάλλεται, αφού εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να μειωθεί λόγω του αρνητικού πληθωρισμού, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνες τις συντεχνίες, οι οποίες αντιτείνουν πως οι μισθοί έχουν υποστεί πολλές περικοπές, λόγω της οικονομικής κρίσης.