Τα εναπομείναντα περιουσιακά της Λαϊκής Τράπεζας έχουν διαβρωθεί από τα έξοδα πώλησης

Τα εναπομείναντα περιουσιακά της Λαϊκής Τράπεζας έχουν διαβρωθεί από τα έξοδα πώλησης

Το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στο εξωτερικό συνεχίζει να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ενώπιον της οποίας εκπρόσωπος της Αρχής Εξυγίανσης (Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) ανέφερε πως με τις μελέτες, δικηγορικά έξοδα και άλλες διαδικασίες έχουν διαβρωθεί τα όποια εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία.

Κατά τη συνέχιση της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών την Τετάρτη ο Ειδικός Διαχειριστής της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd Κρις Παύλου, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της τράπεζας της Ρωσίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση με επενδυτή για να πωληθεί. Οι Εκπρόσωποι του ΣΥΚΑΛΑ είπαν στην Επιτροπή ότι η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της θυγατρικής της Λαϊκής για παράνομα δάνεια, ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Ειδικός Διαχειριστής ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προς πώληση των υποκαταστημάτων της Ρωσίας , σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η όποια ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά γινόταν λόγος για παράνομα δάνεια. Ο κ. Παύλου είπε πως η μαφία είχε υπό τον έλεγχό της καταστήματα και των δύο Τραπεζών (Λαϊκής και Κύπρου) στη Ρωσία και είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι αυτά δεν αγοράστηκαν για εμπορικούς λόγους.

Ο κ. Παύλου ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι έκλεισαν συμφωνίες για την πώληση των υποκαταστημάτων σε Ρουμανία και Σερβία, οι οποίες τελούν υπό την έγκριση των οικείων Κεντρικών Τραπεζών και σε δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσει συμφωνία και για τα υποκαταστήματα της Ουκρανίας. Σε ό,τι αφορά την επενδυτική της Ελλάδας, ο κ. Παύλου είπε πως η προοπτική είναι θετική, ενώ για αυτά της Μάλτας είπε πως προ ημερών υπήρξε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για τα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν με αίτηση των κουρεμένων καταθετών, η οποία θα εφεσιβληθεί. Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για πώληση θα συνεχιστούν παρά τα ασφαλιστικά μέτρα.

Κάποιοι εκ των βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους σε ποινικές ευθύνες και είπαν ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση μέχρι τέλους.