Εν αναμονή της αναδιοργάνωσης της Κεντρική Τράπεζας για διορισμό εκτελεστικού μέλους

Εν αναμονή της αναδιοργάνωσης της Κεντρική Τράπεζας για διορισμό εκτελεστικού μέλους

Εν αναμονή της αναδιοργάνωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τελεί η Κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της αναφορικά με το διορισμό εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Με ερώτησή της προς τον κ. Γεωργιάδη, η κ. Χαραλαμπίδου ζητούσε να πληροφορηθεί για τους λόγους που η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της ΚΤΚ κ. Στέλιου Κοιλιάρη, και αν αυτό συνδέεται με γνωμάτευση του νομικού, Αλέκου Μαρκίδη, σχετικά με αντισυνταγματικότητα του διορισμού των δύο εκτελεστικών συμβούλων.

Στην απάντησή του, ο κ. Γεωργιάδης πληροφορεί πως «η μη αντικατάσταση του κ. Κοιλιάρη δεν συνδέεται με γνωμάτευση του νομικού, Αλέκου Μαρκίδη σχετικά με αντισυνταγματικότητα του διορισμού των δύο εκτελεστικών συμβούλων, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στην κατοχή του».

«Η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, εν αναμονή της αναδιοργάνωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,» καταλήγει ο ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι ο Στέλιος Κοιλιάρης αποχώρησε από τη θέση του εκτελεστικού μέλους τον Απρίλιο του 2015. Η χηρεία της θέσης του εκτελεστικού μέλους προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία της Επιτροπής Προσωπικού της ΚΤΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΤΚ ανέθεσε στον οίκο Roland Berger την διεξαγωγή μελέτης για την αναδιοργάνωση της τραπεζικής εποπτικής αρχής. Ο οίκος παρουσίασε την τελική του έκθεση για αναδιοργάνωση της ΚΤΚ, η οποία εγκρίθηκε από το ΔΣ στις 12 Νοεμβρίου του 2015.