Υπουργός Εργασίας για ΑΤΑ : Υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο διάλογο

Υπουργός Εργασίας για ΑΤΑ : Υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο διάλογο

Πρόσφορο έδαφος στο διάλογο με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για την παραχώρηση ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, διαπιστώνει η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, όπως δήλωσε η ίδια σήμερα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι αυτό το διάστημα γίνονται κατ' ιδίαν κάποιες επαφές, έτσι ώστε «να συγκεράσουμε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και να βρούμε τη λύση που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2017».

Σ' αυτό το στάδιο οι συναντήσεις με τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ξεχωριστές, είπε.

Η Υπουργός δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι η προσπάθειά της είναι να συγκερασθούν οι διαφορές. Πολλές δηλώσεις δεν ωφελούν το διάλογο, υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Οι δηλώσεις της Υπουργού έγιναν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την έναρξη δύο εκστρατειών.

Η μία αφορά την ασφάλεια και υγεία στην εργασία και θα διαρκέσει μία βδομάδα και η άλλη αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.

«Έχουμε αποφασίσει ότι είναι μεγάλη ανάγκη όπως ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα» είπε η κ. Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας ότι «πολλοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους».

Η εκστρατεία θα διαρκέσει ένα μήνα με στόχο να ενημερωθούν όσο περισσότεροι εργαζόμενοι για τα δικαιώματα τα οποία έχουν, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Θα διεξαχθούν ενημερωτικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, όπως ανέφερε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία θα γίνεται από όλα τα αρμόδια τμήματα, δηλαδή, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Εργασίας.

Είπε ακόμα ότι η εκστρατεία έχει τη στήριξη τόσο των εργοδοτών ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, όσο και του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Είναι πολύ σημαντικό, όλοι μαζί ενωμένοι να ενημερώσουμε και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο πρόβλημα μη ενημέρωσης των εργαζομένων αφορά πάρα πολλές πρόνοιες της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν, για παράδειγμα, το μισθό, τις άδειες, το 13ο μισθό. «Όλα τα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά για εμάς γι' αυτό εστιάζουμε σε όλα τα δικαιώματα», κατέληξε.